Ziare.com

Unica rezervatie de bujori de stepa din Europa, in pericol din cauza unui gandac paros

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 16:09

   

Unica rezervatie de bujori de stepa din Europa, in pericol din cauza unui gandac paros
Unica rezervatie de bujori de stepa din Europa, care se afla in Romania, la Zau de Campie, se confrunta cu o invazie nemaivazuta a gandacului paros (Epicometis hirta).

Specialistii din judetul Mures se tem ca, daca nu il vor controla, acesta ar putea compromite pretioasele plante.

"Avem un necaz foarte mare, pentru ca zona Valea Botei Mari si padurea Botei din apropierea rezervatiei este invadata, incepand din anul 2009, de gandacul paros al florilor. Am chemat specialisti de la Targu Mures, de la Brasov, de la Cluj Napoca, toti au luat probe, inclusiv noi am luat probe, am incercat sa stropim bujorii cand sunt invadati de gandacul paros al florilor, insa niciun insecticid nu si-a facut efectul, nu i-a distrus (...)

Nu s-a gasit antidotul pentru a se putea distruge si acesta este un semnal extraordinar. Si pentru zona, si pentru rezervatie. Gandacul a ajuns si in comuna Zau. Este un pericol mare pentru ca acesta incearca sa intre chiar in boboc, in floare, pentru a manca polenul si o distruge. Am semnalat si ne e frica sa nu pierdem bujorul de stepa", a declarat Octavian Calugar, custodele rezervatiei.

El a spus ca, pentru a diminua numarul gandacilor, a trecut la recoltarea acestora manual si inchiderea lor in flacoane de plastic, astfel incat sa ii ucida prin sufocare, insa munca este extrem de grea fiind vorba despre o suprafata de 3,5 hectare si peste 50.000 de plante.

Potrivit acestuia, gandacul daunator are o lungime de 6-8 mm, adultii putand ajunge si pana la 12 mm. In urma atacului sau, "florile avorteaza si nu mai apar", a explicat specialistul.

Bujorii de stepa de la Zau de Campie au inflorit in acest an mai devreme cu trei saptamani si, de regula, raman infloriti doar sapte zile.

Rezervatia Botanica de la Zau de Campie, care adaposteste bujorii de stepa, denumiti stiintific Paeonia Tenuifolia, este considerata a fi unicul loc din Romania si din interiorul arcului carpatic unde creste aceasta floare. In plus, este situata pe cel mai inalt loc din lume la care aceasta planta s-a adaptat, adica la peste 450 de metri.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1704 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor