Armele viitorului, folosite astazi in conflicte militare

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 22:10
6687 citiri
Armele viitorului, folosite astazi in conflicte militare
Foto: SundayMercuryCity

Armele din cartile science-fiction, ca si alte concepte inovatoare, nu au ramas doar in carti. Multe dintre tehnologiile descrise de autori au fost realizate deja si chiar sunt folosite in conflicte militare.

"Raza Mortii", o unda distrugatoare care poate elimina oameni si lucruri deopotriva, exista deja. Armele cu laser nu mai sunt de mult un concept SF, arata Tech News Daily.

Armele cu laser au fost realizate de cei de la Boeing, care le-au montat pe un avion B 747-400 modificat. Este vorba despre un laser de mare putere cu un sistem de declansare: un laser de mica putere urmareste tinta, iar cel puternic o supraincalzeste pana cand o distruge.

Tunul electric utilizeaza energia, in loc de praful de pusca, pentru a propulsa proiectilele la viteze foarte mari, distrugand tintele cu ajutorul energiei kinetice, si nu cu explozivi.

Marina americana testeaza deja prototipuri de tunuri electrice, iar acestea vor inlocui tunurile conventionale. Se estimeaza ca un prototip perfect va fi disponibil in 2018.

Costumul invizibil este visul oricarui pasionat de SF, oferind un avantaj decisiv in lupta.

Multe dintre dispozitivele militare din ziua de azi sunt realizate din materiale greu de depistat prin radar, sonare sau senzori de caldura, insa invizibilitatea pare sa fie Sfantul Graal al camuflajului.

In 2007, armata britanica a realizat un tanc acoperit de silicon care reflecta, intr-o oarecare masura, imaginile din mediul inconjurator, transmise in timp real de camere video.

Robotii pentru transport sunt indispensabili in conflictele pe teren accidentat. Asa ca marina americana, impreuna cu agentia pentru cercetare americana DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) au initiat un proiect pentru a construi un astfel de robot.

Acesta ar urma sa aiba o capacitate de 18 kilograme, pe o distanta de 32 de kilometri, ajutand trupele pe teren accidentat.

Razele X nu mai sunt folosite doar de Superman si medici.

Armata americana intentioneaza sa-si doteze trupele din Afganistan cu scannere cu raze X mobile, care pot "vedea" prin pereti, pot detecta explozibili ingropati sau inamicii care se deplaseaza prin tunele sau in spatele copacilor.

Soldatul robot este de asemenea aproape de a intra in peisaj. Daca pana acum, robotii erau utilizati doar la dezamorsarea bombelor sau in a ajuta soldatii aflati pe front, acum cercetatorii incearca sa creeze un robot care sa le ia locul oamenilor, in situatii de conflict.

Noul robot MAARS al armatei americane (Modular Advanced Armed Robotic System) poate deschide usi, seta dispozitive explozive sau sa miste obiecte.

Are o mitraliera de mare putere si un senzor care detecteaza armele, astfel incat poate depista un inamic si se poate apara.

Pistolul paralizant este extrem de util daca vrei sa-ti lasi inamicul in viata. Pusca XREP, realizata, ca si alte arme sofisticate, de americani, poate fi folosita de la o distanta de 26 de metri si paralizeaza inamicul pana la 20 de secunde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#arme viitor, #armele viitorului, #arme conflicte militare , #stiinta tehnica