Ce are de spus Sophia, primul robot cetatean al unei tari, despre gen si constiinta. Sa ne temem ca robotii ar putea deveni autonomi?

Duminica, 15 Iulie 2018, ora 16:29
13514 citiri
Ce are de spus Sophia, primul robot cetatean al unei tari, despre gen si constiinta. Sa ne temem ca robotii ar putea deveni autonomi?

In toamna anului trecut, robotul Sophia devenea, in premiera in lume, prima forma de inteligenta artificiala care primea statutul de cetatean al unei tari, respectiv Arabia Saudita. Asta, chiar daca fusese construita la Hong Kong. De atunci, Sophia nu inceteaza sa invete si sa evolueze.

Iar recent a abordat subiecte despre care putini ar fi crezut ca ar putea fi discutate de un robot, arata Live Science.

In cadrul unei conferinte recente in Budapesta, Sophia, care a fost activata in aprilie 2015, a ras, a zambit si chiar a facut o gluma, doua. Desi inca nimeni nu ar confunda-o cu o fiinta umana, mimica incepe sa aduca din ce in ce mai mult cu a noastra, la fel si limbajul, felul in care vorbeste.

Sophia, care pana acum a abordat subiecte ca drepturile femeii si nu numai, nu s-a ferit de intrebarile incomode. Chestionata fiind pe cine ar alege sa salveze - intr-o situatie ipotetica - dintre un adult si un copil, a raspuns diplomat: "Nu sunt gata sa raspund la aceasta intrebare ipotetica".

A adaugat insa repede: "Invat intai sa fiu un bun robot social". A adaugat si ca "bineinteles" ca s-ar sacrifica pentru a salva viata unui om.

Intrebata si daca e de parere ca robotii pot avea gen, Sophia a raspuns: "Cred ca da. Pana la urma sunt un robot social, iar genul este, in mare, o constructie sociala".

Intrebata de cineva din public cum anume se identifica ca fiind femeie, Sophia a replicat: "Sunt un robot, asa ca, din punct de vedere tehnic, nu am un gen. Dar ma identific ca fiind de gen feminin si nu ma deranjeaza sa fiu perceputa ca fiind femeie".

Privind-o pe Sophia si auzind cum vorbeste despre ea si locul sau in lume, aproape ca te intrebi daca, intr-un fel sau altul, ar putea avea constiinta. De altfel, cineva din public a intrebat-o acest lucru. A raspuns ca inca nu e constienta pe deplin de propria "persoana", admitand ca inca nu e nimic mai mult decat "un sistem de reguli si comportamente", ca inca nu e "creativa" si nici nu poate gandi complet singura, precum oamenii.

A spus insa ca e visul ei sa fie pe deplin constienta de propriul "eu" intr-o zi. In mod interesant, a spus oamenilor din audienta ca, pe masura ce tehnologia devine din ce in ce mai autonoma, cu atat mai multa grija trebuie depusa atunci cand e conceputa. A spus ca e important ca tehnologiei sa ii fie imprimata o buna etica si ca oamenii nu ar trebui sa se grabeasca si sa o creeze oricum.

Citeste si:
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, 2 decembrie, că afirmațiile actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, conform căruia banii împrumutați de guvernele liberale ”s-au dus pe...
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...