Cercetatorii CERN: Einstein a avut dreptate, viteza neutrinilor nu e mai mare ca a luminii

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 22:36
4775 citiri
Cercetatorii CERN: Einstein a avut dreptate, viteza neutrinilor nu e mai mare ca a luminii

Mai multi cercetatori care sustineau anul trecut ca particulele de neutrino se deplaseaza cu o viteza mai mare decat cea a luminii au recunoscut, vineri, ca Einstein a avut dreptate cu privire la faptul ca particulele subatomice sunt supuse limitei de viteza a universului.

Cercetatorii de la Centrul European pentru Cercetare Nucleara (CERN) au publicat anul trecut rezultatele unui experiment potrivit caruia particulele pot depasi viteza luminii cu 6 kilometri pe ora, potrivit AFP.

Aceste concluzii au subminat teroria relativitatii, din 1905, a lui Albert Einstein, potrivit careia viteza luminii reprezinta viteza maxima posibila in cosmos.

In cadrul experimentului CERN, neutrinii au fost masurati pe o distanta de 732 de kilometri, intre sediul CERN din Geneva si laboratorul Gran Sasso din Italia, fiind proiectati prin scoarta terestra. Neutrinii au ajuns la destinatie cu un avans de 60 de nanosecunde inaintea fasciculelor de lumina, potrivit concluziilor preliminare.

Vineri, insa, cercetatorii au recunoscut, in cadrul unei conferinte sustinute in Japonia, ca rezultatele lor din 2011 au fost eronate.

"Date initiale masurate pana in 2011 cu fascicule de neutrino intre CERN si Gran Sasso au fost revizuite, tinand cont de efectele atestate ale instrumentelor. O imagine coerenta a aparut pe baza datelor anterioare si noilor masuratori, care au evidentiat o viteza a neutrinilor consistenta in raport cu viteza luminii", au explicat cercetatorii.

Citeste si:
De ce ne conduc proștii?
De ce ne conduc proștii?
Pentru că mediocritatea a devenit... sub-mediocritate, urmare a scăderii vertiginoase a nivelului educației reale.Grav și deranjant în societate este când pe curba distribuției gausiene a...
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Sursa: Ziare.com