Cercetatorii germani au creat "mantia de invizibilitate pentru sunet"

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 17:00
2566 citiri
Cercetatorii germani au creat "mantia de invizibilitate pentru sunet"

Oamenii de stiinta din Germania au demonstrat si realizat o mantie de invizibilitate acustica fabricata din materiale care pot ghida undele sonore in jurul unui obiect.

Cercetatorii din Germania, de la Karlsruhe Institute of Technology (KIT), au aplicat un principiu fundamental al undelor luminoase si in cazul undelor sonore, si au creat ceea ce ar putea fi, probabil descrisa ca o "mantie a tacerii", precizeaza Gizmag.

Multe dintre "pelerinele invizibilitatii" experimentale curente sunt bazate pe aceeasi idee - lumina ce vine din spatele unui obiect este curbata in jurul lui si apoi este vizualizata de catre observator, acesta avand doar posibilitatea de a vedea ce este in spatele obiectului, nu si obiectul in sine.

Profesorul dr. Nicolas Stenger a construit si realizat o microstructura polimerica formata din doua materiale pe o placa de sub 1 mm, iar inelele diferite din cadrul ei intra in rezonanta pentru frecvente diferite, in jurul intervalului de 100 de hertzi intr-un interval acustic audibil.

Lucrarea cu privire la cercetarea din Karlsruhe a fost recent publicata in revista Physical Review Letters si concluzioneaza faptul ca fronturile de unda ale vibratiilor sunetului in zona circulara centrala astfel formata nu permit ca sunetele sa intre sau sa iasa din aceasta regiune.

Nicolas Stenger, alaturi de un grup de cercetatori, este cel care a realizat in 2010 in un cristal fotonic pe baza de polimer, care creaza o invizibilitate temporala pentru diferite lungimi de unda ale unei radiatii in cazul microscopiei optice si spectroscopiei.

Profesorul Martin Wegener, de la Institutul de Fizica Aplicata - KIT, a precizat ca, spre deosebire de alte masuri de protectie in cazul zgomotelor, undele sonore nu sunt nici absorbite si nici reflectate de materialul polimeric. Desi realizat la scara mica, noul concept va fi folosit pentru protectia persoanelor care lucreaza in medii cu zgomote puternice sau pentru a ascunde unele conversatii private.

Tehnologia care va fi dezvoltata pe baza acestui studiu se doreste a functiona mai bine decat Maxwell Smart's Cone of Silence.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...
Comentarii
deniutz333
rank 2
cam putine aplicatii pentru atata munca