Chinezii au reusit o premiera mondiala: Au teleportat un foton pe orbita Pamantului

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 19:53
10593 citiri
Chinezii au reusit o premiera mondiala: Au teleportat un foton pe orbita Pamantului
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta chinezi au reusit sa teleporteze un foton din Desertul Gobi pe un satelit care orbiteaza la 500 de kilometri deasupra Pamantului.

Acest lucru a fost reusit printr-o legatura cuantica, un proces in care doua particule reactioneaza ca una singura, fara nicio conexiune fizica intre ele, relateaza BBC.

Profesorul de fizica experimentala Ian Walmsley, de la Universitatea Oxford, a explicat cum functioneaza legatura cuantica si ce reprezinta concret aceasta "teleportare".

"Au informatii intr-un foton pe care il au pe Pamant si al doiela foton care este sus in satelit si au reusit sa transfere informatia dintr-un foton in altul.

Deci nu este transportul fizic al obiectului, ci schimbarea continutului de informatii intr-un fel care iti permite sa copiezi in spatiu aceeasi informatie pe care o ai pe Pamant. Mai degraba 'transfer'", a explicat profesorul.

Deci ce este teleportarea?

Business Insider explica fenomenul teleportarii tot prin transferul de informatii intre obiecte.

Astfel, teleportarea cuantica se bazeaza pe legatura cuantica - o situatie in care un set de obiecte cuantice (precum protonii) se formeaza in acelasi timp si punct in spatiu. In acest fel, cei doi impart aceeasi existenta. Aceasta existenta comuna continua chiar si atunci cand fotonii sunt separati - insemnand ca o masuratoare a unuia influenteaza imediat starea celuilalt, indiferent de distanta dintre ei.

Aceasta legatura poate fi folosita pentru a transmite informatie cuantica prin "descarcarea" informatiei asociate cu un foton, printr-o legatura, catre un alt foton. Al doilea foton ii ia identitatea primului. Si, iata, teleportarea.

Trebuie spus insa ca aceasta tehnologie are limite si este exclusa transportarea oricarui obiect mare. Teoretic, nu exista o distanta maxima de transportare, insa legaturile se pot rupe cu usurinta.

La inceputul anilor '90, oamenii de stiinta puteau doar sa faca speculatii ca teleportarea cu ajutorul fizicii cuantice ar putea fi posibila.

Anul trecut, doua echipe separate au efectuat prima teleportare cuantica in afara unui laborator.

Teleportarea fotonului pe satelitul Micius a reprezentat si o alta premiera - prima retea cuantica satelit-Pamant.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#prima teleportare orbita Pamant, #teleportare foton satelit, #chinezi teleportare foton orbita Pamant , #stiinta tehnica