Descoperire de senzatie: O noua stare a materiei

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 22:37
10788 citiri
Descoperire de senzatie: O noua stare a materiei
Foto: Daily Mail

Oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Statele Unite, au facut o descoperire istorica, o noua stare a materiei si un al treilea tip de magnetism. Descoperirea ar putea revolutiona modul de stocare a informatiilor pe calculator.

Activitatea experimentala a demonstrat existenta unei noi stari a magnetismului, numita lichidul spin cuantic (QSL), potrivit Daily Mail.

QSL reprezinta un cristal solid, dar starea sa magnetica este descrisa ca un lichid: spre deosebire de celelalte doua tipuri de magnetism, orientarile magnetice ale particulelor individuale fluctueaza in mod constant, semanand cu miscarea moleculelor intr-un lichid adevarat.

"Nu exista o ordine statica a orientarilor magnetice, cunoscute sub numele de momente magnetice. Dar exista o interactiune puternica intre ele si, datorita efectelor cuantice, acestea nu se blocheaza", a spus Young Lee, profesor de fizica la MIT.

Desi este extrem de dificil de masurat sau de dovedit existenta acestei stari, Lee sustine ca "aceasta evidentiaza unele dintre cele mai importante date experimentale. Ceea ce era folosit doar in modelele teoretice acum exista un sistem fizic real".

Feromagnetismul, magnetismul simplu al unui magnet sau al acului busolei, a fost cunoscut de secole. Predictia si descoperirea anti-feromagnetismului, pe care se bazeaza pe citirea hard-discurilor computerelor din ziua de astazi, a castigat Premiul Nobel in fizica, prin contributia lui Louis Neel in 1970 si a lui Clifford Shull in 1994.

Pentru prima data, conceptul unei a treia stari a magnetismului a fost propus in anul 1987 de catre teoreticianul Philip Anderson, spunand ca aceasta stare ar putea fi relevanta pentru superconductorii de inalta temperatura.

Materialul in sine folosit de oamenii de stiinta este un cristal al unui mineral numit herbertsmithite, dupa numele lui Herbert Smith, un cercetator care l-a gasit pentru prima data in Chile in anul 1972.

Descoperirea ar putea determina progrese in stocarea datelor si in comunicatii, dar si in dezvoltarea superconductorilor de inalta temperatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#descoperire noua stare materie, #al treilea tip magnetism, #noua stare magnetism, #descoperire lichid spin cuantic , #stiinta tehnica