Fenomen ingrijorator, deplasarea polilor magnetici creeaza probleme navigatiei aeriene

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 22:32
4123 citiri
Fenomen ingrijorator, deplasarea polilor magnetici creeaza probleme navigatiei aeriene
Foto: sott

Fenomenul de deplasare al polului nord magnetic spre Siberia, cu 55 de kilometri pe an, provoaca probleme de navigatie pe aeroporturile americane, din cauza faptului ca hartile de navigatie sau coordonatele pistelor aeroporturilor nu mai corespund cu punctele determinate de busola.

Astfel, aeroportul din Portland a fost nevoit sa-si modifice coordonatele pistelor sale de aterizare, in functie de noua pozitie a polului nord magnetic.

Modificarea pozitiei polului nord magnetic al Pamantului a facut ca pe aeroportul Hillsboro din Portland, Statele Unite pista principala sa-si modifice coordonatele in aceasta saptamana, informeaza Sott.

Noile coordonate ale pistei au fost schimbate la inceputul acestei saptamani, din 12/30 in 13/31, ca urmare a unei revizii generale, a declarat purtatorul de cuvant al aeroportului din Portland, Kama Simonds.

Pistele sunt denumite in functie de punctele masurate cu ajutorul busolei si acestea se schimba in functie de polul nord magnetic.

Expertii spun ca nordul magnetic s-a deplasat dinspre Oceanul Arctic in directia nord-nord-vest spre Siberia, cu aproximativ 55 de kilometri pe an.

"In timp, cam la fiecare 20 de ani, pozitiile magnetice se schimba si pistele trebuie sa fie redenumite", a declarat Simonds. La fiecare cinci ani, agentiile federale catalogheaza variatiile magnetice, care variaza in functie de zona. Astfel sunt corelate adevaratele directii cu citirile busolei magnetice, necesare navigatiei aeriene.

In timp ce navigatia moderna se indreapta tot mai mult spre coordonarea prin satelit, cele mai multe avioane ale SUA se bazeaza pe cea terestra, cum ar fi sistemele de aterizare si pe balize.

Ajustarea in functie de modificarea polului nord magnetic este rezultatul unui proces natural si este in curs de desfasurare. Prin urmare, uneori, adevaratul pol magnetic, pe care il arata acul busolei, nu se potriveste cu liniile permanente ale hartilor.

Oamenii de stiinta considera ca activitatea miezului Pamantului ar putea provoca schimbari masive ale polaritatii, ambii poli, atat cel nordic cat si cel sudic, se deplaseaza in continuu.

#fenomenul deplasarea polilor magnetici, #modificarea pozitiei polilor magnetici, #polul nord sud magnetic, #coordonate harti navigatie aeroporturi, #masurarea polului nord magnetic busola , #stiinta tehnica