Inceputul unei noi ere: Orbirea, "tratata" cu ochiul bionic - Cum functioneaza

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 09:52
6679 citiri
Inceputul unei noi ere: Orbirea, "tratata" cu ochiul bionic - Cum functioneaza
Foto: Arhiva/Second Sight

Chirurgii din Manchester au reusit primul implant al unui ochi bionic la un pacient care suferea de degenerescenta maculara, cea mai comuna cauza a pierderii vederii.

Ray Flynn are 80 de ani si deja boala il lasase fara vedere. Dupa operatie, acesta foloseste o retina artificiala, care converteste imaginile video primite de la o camera video instalata in ochelari, informeaza BBC.

Concret, imaginile de pe camera video sunt transformate in impulsuri electrice transmise wireless unui numar de electrozi atasati retinei. Electrozii stimuleaza celulele care inca se mai afla in retina, care trimit informatia la creier.

Flynn este inca in perioada de acomodare, dar spera ca, datorita implantului, vederea sa ajunga atat de agera incat sa poata gradinari si chiar merge la shopping.

Implantul sau este de tipul Argus II, realizat in SUA de compania Second Sight, si a fost folosit pana acum pentru a reda vederea unor pacienti care au orbit ca urmare a unei afectiuni rare, numita retinita pigmentara. N-a fost insa utilizat pe niciun pacient suferind de degenerescenta maculara, boala extrem de comuna, ce apare pe masura ce imbatranim.

Doar in Marea Britanie, tara nativa a pacientului, aceasta boala afecteaza cel putin jumatate de milion de de oameni.

Barbatul ajunsese in stadiul sa nu mai poata folosi cardul la cumparaturi, pentru ca nu putea distinge cifrele, pentru a introduce PIN-ul. In plus, spune el, "eram un gradinar priceput, insa nu mai puteam deosebi buruienile de flori". Pentru a putea privi la TV, ajunsese sa stea extrem de aproape de aparat.

Operatia la care a fost supus a durat patru ore si a fost realizata de chirurgul Paulo Stanga, de la Manchester Royal Eye Hospital, profesor la Universitatea din Manchester. "Cred ca e inceputul unei noi ere pentru pacientii care isi pierd vederea", a declarat acesta.

Primul ochi bionic: incep testele clinice pe oameni

In timpul unui test derulat la doua saptamani dupa operatie, pacientul a putut distinge cu ochii inchisi liniile verticale de cele orizontale si in diagonala, aratate pe un ecran.

Totusi, cu ajutorul implantului nu sunt vizibile detaliile. In timp, insa, pacientii pot invata sa interpreteze imaginile din ce in ce mai eficient.

Un astfel de implant costa 150.000 de lire sterline, suma in care este inclus si tratamentul. In prezent, mai multi pacienti sunt cuprinsi intr-un studiu la un spital din Manchester, ei beneficiind gratuit de tratament si implant.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#primul ochi bionic degenerescenta maculara, #implant retina degenerescenta maculara, #tratament orbire implant retina, #operatie trateaza orbirea , #stiinta tehnica