Ziare.com

Made in Romania: Achtung! T.R.

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 10:13

   

Made in Romania: Achtung! T.R.
Tancul a inspirat soldatilor de-a lungul timpului sentimente de teama profunda. In al Doilea Razboi Mondial, doar aparitia unui Tiger sau al unui Panther pe campul de lupta avea un impact psihologic imens.

Dar in umbra acestora au stat si unele variatiuni romanesti, cele mai cunoscute in acest sens fiind tunurile antitanc mobile T.A.C.A.M. T60, T.A.C.A.M. R2 sau vanatorul de tancuri Maresal.

In timpul Razboiului Rece, tancul romanesc T.R. 85, de unde vine si prescurtarea, incerca sa isi faca loc printre numerele imense de T72. Importanta lor nu a fost mare, dar merita amintite eforturile inginerilor romani in acest sens.

Istoria constructiei de vehicule blindate grele romanesti poate fi clasificata in doua perioade, prima in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si cea de-a doua incepand in jurul anilor 1980, concentrandu-se pe crearea unui tanc romanesc modern.

Primul sistem antitanc mobil romanesc

Armata romana, pe baza performatelor oferite de tancul sovietic T34, dorea o solutie similara, insa industria romaneasca nu era capabila de a sustine un astfel de program si resursele erau indisponibile. Ce erau disponibile insa la acea vreme erau un numar mare de vehicule capturate, iar locotenent colonelul Constantin Ghiulai, un nume de care se leaga constructia ulterioara a T.A.C.A.M. R2 si a Maresalului, primeste sarcina de a crea un sistem antitanc mobil.

Sasiul era luat de la tancul sovietic T60, avea un blindaj intre 15 si 25 mm, era echipat cu un tun sovietic de 76.2 mm. Aceasta constructie a luat numele de Tun Anticar pe Afet Mobil T60. Acestea au fost folosite intre februarie si august 1944 in bataliile din Moldova impotriva sovieticilor si confiscate de Armata Rosie, dupa intoarcerea armelor pe 23 august.

Tancurile usoare R2 erau o componenta destul de numeroasa in cadrul fortelor romanesti. Problema era ca ele nu mai faceau fata tancurilor sovietice medii, asa ca s-a pus la cale modernizarea lor de catre o echipa condusa de catre acelasi Constantin Ghiulai.

Noua versiune, T.A.C.A.M. R2, avea un tun tot de 76.2 mm ce era incapsulat din trei parti de armura groasa de 10-17 mm. Putea sa distruga un tanc T34 de la o distanta de 500 de metri. Au fost folosite in special in luptele din Transilvania, Austria si Moravia in Cadrul Regimentului 1. Un singur exemplar mai exista in prezent la Muzeul Militar National.

Nevoia continua a armatei de un avantaj in lupta cu tancurile sovietice l-a facut pe Ion Antonescu sa decida crearea unui vehicul blindat rapid cu o putere de foc mare si care sa poata fi sustinut din resursele tarii. Raspunsul echipei formate din maiorul Nicolae Anghel, capitanul Gheorghe Sambotin si locotenent colonelul Constantin Ghiulai a fost vanatorul de tancuri Maresal.

Era echipat cu tunul antitanc Resita de 75 mm, unul dintre cele mai bune de acest gen din razboi, un profil mic si un echipaj de doar doi oameni. Comandamentul german a fost impresionat de acest model si a oferit un mare sprijin dezvoltarii Maresalului. Mai mult, tancul Hetzer de o notorietate mai mare a fost bazat pe aceleasi principii ca tancul romanesc.

Caracteristica lui definitorie era forma triunghiulara foarte neobisnuita in acea vreme. Exista o comanda de aproape 1.000 de tancuri Maresal, dar odata cu intrarea sovieticilor, proiectul a fost anulat si toate schitele si prototipurile luate si duse la Moscova.

De fapt, toate fortele blindate romanesti au fost fie confiscate, fie trimise in luptele cele mai grele, unde au fost distruse tocmai pentru a anihila puterea de raspuns a armatei in cazul impunerii unui regim comunist. Nu era posibil ca armata romana sa aiba un tanc ca Maresalul ale carui avantaje si performante, dovedite in cadrul testelor, rivalizau cu cele mai bune ale Armatei Rosii.

Desi sistemele T.A.C.A.M. erau conversii, trebuiesc apreciate eforturile pentru crearea Maresalului, un blindat romanesc original, care din pacate nu a putut fi folosit in lupte pentru a se stabili cu adevarat capabilitatile sale.

A doua perioada

A doua perioada este legata de cercetarea si dezvoltarea T.R. 85 care continua si in prezent. La cererea lui Nicolae Ceausescu, se pornesc demersurile pentru crearea unui tanc romanesc de lupta. Este bazat pe tancul sovietic T55, nu s-a luat in calcul T72, unul mult mai performant, deoarece resursele nu erau capabile sa sustina programul, dar si din cauza ca nu s-au primit licenta de la Moscova.

A fost dezvoltat intre 1978 si 1985 pentru a intra in serie in anul urmator, iar pana in 1989 au fost create in jur de 300 de tancuri, circa 100 pe an. Tancul nu corespundea cerintelor NATO, asa ca s-au inceput procedurile de modernizare nascandu-se astfel T.R. 85 M1 "Bizonul".

Acesta are un motor mai puternic, un tun de 100 mm ce poate penetra pana la 450 mm armura unui tanc inamic la 1.000 de metri si un blindaj de 580 de mm, de 20 de ori mai mult decat maximul folosit la T.A.C.A.M. R2 si T.A.C.A.M. T60, sistem de achizitie a tintelor termal sau laser si un sistem de tragere "Ciclop-M1".

In prezent, se afla in perioada de testare versiunea T.R. 85M2 si exista referinte asupra crearii unui tanc nou sub numele de T.R. 2000, dar despre care nu exista inca mai multe detalii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13371 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Excelent articol

Ca de obicei bine documentat si la obiect.

 

BUN ARTICOL

DACA MAI VENEAI SI CU CEVA POZE ERA EXCELENT

 

Poze

Linkuri cu poze cu tancul maresal http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/romania/Rom-Mar4.jpg si http://www.tanksinworldwar2.com/pictures/romania/maresal-01.jpg, T.A.C.A.M. R2 http://mailer.fsu.edu/~akirk/tanks/romania/Rom-Tacam-R2-pictures.jpg si T.A.C.A.M. T60 http://ww2photo.mimerswell.com/tanks/rom/tacam/04558.jpg

MULTUMESC MULT

LE-AM VAZUT


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor