Oamenii de stiinta vor testa viteza luminii: Ce stim despre Univers ar putea fi gresit, la fel si teoria relativitatii a lui Einstein

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 11:34
17099 citiri
Oamenii de stiinta vor testa viteza luminii: Ce stim despre Univers ar putea fi gresit, la fel si teoria relativitatii a lui Einstein
Foto: Arhiva/Pixabay

Din ce in ce mai multi cercetatori pun la indoiala faptul ca viteza luminii ar fi o constanta de 300.000 km/s. Aceasta idee, care a fost lansata pentru prima oara catre sfarsitul anilor '90, va fi testata in cadrul unuia dintre cele mai mari experimente derulate pana acum.

Multa vreme teoria legata de viteza luminii nu a fost pusa la indoiala. Insa, in ultimii ani, a crescut numarul celor care sustin ca, in realitate, aceasta viteza este variabila si nu constanta.

Daca se va demonstra ca au dreptate, atunci intreaga intelegere a Universului ar putea fi data peste cap, iar teoria relativitatii a lui Einstein se va dovedi gresita. Conform acesteia, E = mc2, unde "c" inseamna viteza luminii.

Teoria la care adera din ce in ce mai multi sustine ca, la inceputul Universului, lumina calatorea mai repede decat in prezent. Viteza luminii, de aproape 300.000 de km/s, a fost intotdeauna considerata nu doar ca o constanta, ci ca viteza maxima cu care poate calatori ceva in Univers, aminteste The Independent.

Pentru a demonstra ca lumina a calatorit si cu alta viteza, oamenii de stiinta se pregatesc sa studieze radiatia cosmica de fond (CMB), adica reziduurile radioactive care persista in Univers inca de la inceputul formarii sale, imediat dupa Big Bang.

Daca teoria lansata la sfarsitul anilor '90 se dovedeste adevarata, iar lumina a calatorit cu o viteza mai mare imediat dupa Big Bang, s-ar putea ajunge la modificarea teoriei lui Einstein.

Potrivit profesorului Joao Magueijo, de la Imperial College London, teoria lansata cu ani in urma a ajuns deja la "un punct al maturitatii" si nu mai ramane decat sa fie testata, ceea ce se va intampla foarte curand, conform Physical Review D.

Citeste si despre Teoria care zguduie lumea fizicii: Universul nu a inceput odata cu Big Bang.

#teorie relativitate gresita, #viteza lumina variabila, #viteza lumina mai mare Big Bang, #viteza lumina gresita , #stiinta tehnica