Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (I)

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 22:29
8601 citiri
Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (I)
Foto: Arhiva

Pe tot parcursul Razboiului Rece, omenirea a trait cu teama ca SUA si URSS vor putea declansa un razboi nuclear. Si acum exista aceasta teama, insa motivul este putin diferit. Daca atunci ne temeam de inceperea unui razboi, acum ar trebui sa ne facem griji in privinta propriilor arme nucleare.

Omenirea s-a confruntat in mai multe randuri cu accidente nucleare, fiind de mai multe ori la un pas de autodistrugere. Dezvoltarea agresiva a aresenalului nuclear la nivel planetar poate duce la pierderea controlului asupra acestuia.

Broken Arrow, Faded Giant sau NucFlash sunt cateva nume de cod folosite in domeniul militar pentru incidentele nucleare de pana acum. Au fost zeci de evenimente de acest gen pana acum, insa cinci dintre ele vor ramane in istorie ca fiind cele mai grave, potrivit io9.com.

Baza aeriana Travis, 1950 - Broken Arrow

In timpul Razboiului din Coreea, armata americana s-a gandit serios sa foloseasca arme atomice. In august 1950, zece bombardiere de tip B-29 Superfortress au plecat de la baza Air Force din California spre Guam. Fiecare avea la bord o bomba atomica Mark IV, de doua ori mai puternica decat bomba atomica care a fost folosita in Japonia la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.

La un moment dat, unul dintre avioane s-a confruntat cu probleme la un motor si la trenul de aterizare, fapt pentru care generalul Robert Travis a ordonat intoarcere la baza.

Nu s-a mai intamplat acest lucru, deoarece avionul s-a prabusit, curmand viata intregului echipaj si a catorva persoane aflate la sol. Din fericire, bomba nu fusese activata, ceea ce a dus doar la detonarea explozibilului conventional. Altfel, numarul victimelor s-ar fi ridicat la cateva milioane.

Reactorul Fermi I, 1966 - Faded Giant

Un alt eveniment nefericit s-a petrecut la 5 octombrie 1966, pe malul lacului Erie, cand reactorul nuclear Enrico Fermi s-a confruntat cu o disfunctionalitate la sistemul de racire cu sodiu, fapt ce a cauzat topirea partiala a miezului.

Accidentul a fost atribuit unei piese de zirconiu care obtura un ghid de curgere in sistemul de racire cu sodiu. Desi doua din cele 105 bare combustibile s-au topit pe durata incidentului, contaminarea cu substante radioactive nu a avut loc in afara vasului reactorului.

Ce s-a intamplat la Fermi I a fost rezultatul lipsei standardelor de siguranta, a experientei in constructia reactoarelor nucleare si a unor greseli tehnice.

Constructorii au facut modificari la sistemul de racire fara a se documenta, astfel ca inginerii ce lucrau in reactor nu au stiut de existenta placilor de dispersie in rezervorul cu sodiu lichid.

Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (II)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#incident nuclear Pamant, #dezastru nuclear, #catastrofa nucleara Terra, #pericol nuclear Pamant, #bomba atomica , #stiinta tehnica