Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (II)

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 18:42
4884 citiri
Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (II)
Foto: Arhiva

Daca in vremea Razboiului Rece speram ca orgoliile liderilor politici sa nu fie mai mari decat responsabilitatea care i-a cocotat tocmai in varf, astfel incat sa se ajunga la declansarea unui razboi, astazi ne rugam sa nu fim victimele unor arme nucleare scapate de sub control.

Totodata, ne place sa credem ca la baza testarii acestor arme nu ar putea exista nici macar cea mai mica urma de neatentie, suficienta pentru a declansa un dezastru nuclear.

Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (I)

Dupa cum spuneam in prima parte, accidentele nucleare pot inlocui fara probleme efectele unui conflict armat intre marile puteri. Nu de putine ori, acestea au adus lumea la un pas de autodistrugere.

Dorinta arzatoare pentru construirea armelor nucleare in masa ne poate distrage atentia de la un aspect vital: pierderea controlului asupra arsenalului nuclear planetar.

In aceasta parte va voi prezenta ultimele trei incidente care puteau duce la autodistrugere, continuand astfel topul celor mai grave accidente nucleare din istorie, potrivit io9.com.

Tybee Island, 1958 - Broken Arrow

La 5 februarie 1958, un bombardier american de tip B-47 s-a ciocnit cu un avion de vanatoare F-86, in timp ce transporta o bomba Mark 15, in timpul unui exercitiu militar.

In urma incidentului, pilotul avionului B-47 a lua decizia de a arunca bomba in Oceanul Atlantic, langa Savannah.

O suprafata de trei mile patrate a fost cercetata timp de noua saptamani in vederea gasirii bombei, insa operatiunile s-au dovedit a fi zadarnic

Bomba a mai fost cautata si in anul 2001, insa tot fara succes. In 2004 s-a anuntat ca s-ar fi gasit pe fundul oceanului un obiect despre care se crede ca ar fi respectiva bomba.

Esential de stiut este faptul ca, daca bomba ar fi fost armata si ar fi explodat, intregul oras Savannah ar fi disparut de pe fata Pamantului.

Idaho Falls, 1961 - Faded Giant

Considerat cel mai macabru dezastru nuclear din SUA, incidentul Idaho Falls este foarte putin cunoscut.

Reactorul SL-1 de la National Reactor Testing Station a fost un unul experimental, aflat sub ingrijirea armatei americane. In noaptea de 3 ianuarie 1961, alarmele de caldura au pornit imediat ce reactorul a atins pragul critic in timpul procedurilor de mentenanta, fapt ce a cauzat vaporizarea apei din jurul miezului. Bara de control si partea de sus a vasului au fost aruncate in aer.

Personalul de urgenta si-a facut aparitia la fata locului, insa nu a reusit sa ajunga in camera de control decat dupa 90 de minute, nivelul radiatiilor fiind foarte ridicat. Cand au intrat, cei doi operatori erau deja morti.

Chiar si dupa ce au fost scose din cladirea reactorului, cadavrele erau puternic contaminate radioactiv, fiind necesara ingroparea acestora in morminte de plumb si beton.

Comandamentul Nord-American de Aparare Aerospatiala (NORAD), 1979 - NucFlash

Desi toate echipamentele de la Cheyenne Mountain au fost supuse unor inspectii riguroase, au existat cel putin doua ocazii in care o defectiune in cadrul componentei de comunicatii computerizate aproape ca a declansat al Treilea Razboi Mondial.

La 9 noiembrie 1979, o defectiune la nivelul componentei de comunicatii computerizate a cauzat aparitia unor mesaje de avertizare la posturile de comanda ale Fortelor Aeriene SUA din toata lumea.

Acestea semnalau faptul ca un atac cu arme nucleare era in desfasurare. Un incident similar a avut loc si la data de 2 iunie 1980, cand un tehnician din cadrul NORAD a incarcat o banda de test, insa a omis sa comute sistemul in starea de "test", fapt ce a condus la transmiterea unui flux constant de avertizari false la posturile de comanda din toata lumea.

In acea situatie, comandantii echipelor de zbor asteptau comanda de atac. Pentru sase minute tensionate, nimeni nu a stiut sigur daca a inceput sau nu cel de-al Treilea Razboi Mondial.

Ciudat este faptul ca nimeni nu a folosit "telefonul rosu" pentru o confirmare din partea rusilor. Totul s-a terminat abia cand satelitii Advanced Early Warning au indicat ca nu exista pericolul unui atac nuclear.

Eroarea s-a produs de la o caseta de antrenament, care a emis semnale pozitive false. In limbaj militar, un NucFlash este o detonare nucleara ce ar putea duce la izbucnirea unui razboi nuclear.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#incident nuclear Pamant, #dezastru nuclear, #catastrofa nucleara Terra, #pericol nuclear Pamant, #bomba atomica , #stiinta tehnica