Primul "om" 100% bionic vorbeste ca un adolescent enervant din Ucraina

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:35
6964 citiri
Primul "om" 100% bionic vorbeste ca un adolescent enervant din Ucraina

Merge, vorbeste si are o inima care bate, insa nu e uman - este prima creatura umanoida bionica din lume.

Asamblat din bucati, umanoidul bionic este un amalgam de proteze avansate, din cele folosite chiar de oameni, de la brate robotice pana la un sistem circulator functional, relateaza LiveScience.

"Vinovati" de existenta sa sunt specialistii in robotica Rich Walker si Matthew Godden, de la Shadow Robot Co., in Marea Britanie, care au folosit in realizarea "primului om bionic" inclusiv organe artificiale donate de laboratoare din intreaga lume.

"Treaba noastra a fost sa luam aceasta mare colectie de parti ale corpului - organe, membre, ochi, cap - si, pe parcursul a sase saptamani, sa le transformam intr-un om bionic", a declarat Walker, care a afirmat ca sarcina sa si a colegului sau nu a fost deloc una usoara.

Un om bionic = un milion de dolari

Primul om bionic din lume are si un pret - un milion de dolari, si este creat dupa chipul lui Bertolt Meyer, un psiholog de la Universitatea din Zurich, Elvetia, cel care in prezent are un brat bionic, unul dintre cele mai avansate din lume.

Mana primului barbat bionic este asemanatoare acestuia - fiind vorba despre i-LIMB, creata de Touch Bionics - cu o incheietura ce se poate roti si motorase la fiecare deget. Posibilitatile de a apuca obiecte sunt impresionante, insa se intampla ca omul bionic sa-si scape bautura din mana.

Chair daca n-ar putea fi niciodata barman, omul bionic e o ambitie implinita, prima indicatie a faptului ca "se poate". Are glezne de la BiOM, din Bedford, proiectate de bioinginerul Hugh Herr, de la MIT, care, la randul sau, poarta acelasi lucru, el pierzandu-si propriile picioare in adolescenta.

Omul bionic este dotat cu un exoschelet robotic, care are si un nume, Rex, de la compania care l-a creat, REX Bionics, din Noua Zeelanda. Insa mersul sau aminteste cu siguranta de Frankensteinian.

Cat despre organe, setul este aproape complet, incluzand o inima artificiala, sange, plamani, pancreas, splina, rinichi si sistem circulator complet functional.

Inima artificiala, realizata de SynCardia Systems, in Tucson, a fost "testata" deja pe 100 de oameni, pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si un an, adica atat cat acestia au asteptat un transplant.

Sistemul circulator, realizat de cercetatorul Alex Seifalian, de la University College London, consta in vene si artere ce au la baza un polimer folosit pentru crearea de organe sintetice.

In ceea ce priveste creierul, acesta poate mima anumite functii ale celui pe care il copiaza. E capabil sa recunoasca vocile, insa mai e mult de lucrat. Omul bionic e in stare sa poarte o conversatie, insa e perceput "ca un pusti enervant de 13 ani din Ucraina", dupa cum s-au exprimat creatorii sai. Chipul e insa al psihologului Meyer, insa pana si acestuia i se pare "ciudat".

Are doua treimi din organele noastre

In ansamblu, omul bionic e dotat cu tot ce implica doua treimi din corpul uman. Insa ii lipsesc cateva organe majore, cum ar fi ficatul, stomacul si intestinele, prea complexe pentru a fi construite in laborator.

Odata cu aparitia omului bionic, se nasc, asa cum era de asteptat, si intrebari de ordin etic si filosofic. Crearea a ceva ce aduce atat de bine cu noi ameninta notiunea de om si ce inseamna el? Cat poate fi imbunatatit corpul uman, cat la suta parti artificiale poate avea el? E gresit ca doar unii oameni au acces la acestea?

Omul bionic a fost aratat in SUA la un eveniment care a avut loc in urma cu cateva zile, ramanand expus publicului intr-un muzeu din Washington DC intreaga toamna.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#primul om bionic, #om bionic construit, #umanoizi organe, #robot organe functionale , #stiinta tehnica