Savanti omorati de creatiile lor care au schimbat lumea

Autor: PLAYTECH
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 17:23
7733 citiri
Savanti omorati de creatiile lor care au schimbat lumea

Orice lucru maret necesita sacrificii, iar asta nu reprezinta o noutate. Totusi, atunci cand platesti cu propria viata, se poate considera ca sacrificiul a fost suprem?

Acesti sapte oameni, impreuna cu multi altii, au trait pentru pasiunea lor. Pentru ei, dorinta de cunoastere si de atingere a excelentei au avut prioritate chiar in fata propriei sigurante. Realitatea pe care o cunoastem nu ar fi fost aceeasi, fara sacrificiile lor, scriu cei de la Playtech.

Ucisa de bunatate - Marie Curie

Marie Curie este una dintre putinele femei care au participat la scrierea istoriei stiintei. De-a lungul vietii sale, ea a doborat nenumarate recorduri: prima femeie care a primit premiul Nobel, primul om de stiinta care a primit Nobelul de doua ori, in doua domenii diferite (fizica si chimie), prima femeie care a predat la Universitatea Sorbona din Paris, prima femeie laureata a Medaliei Davy pentru studiul asupra radiului. Marie Curie si-a dedicat intreaga viata studiului si stiintei.

Nascuta in Varsovia, Maria Sklodowska pleaca la Paris pentru a urma cursurile de fizica si de matematica la Facultatea de Stiinte. Se casatoreste cu Pierre Curie, cu care are doua fiice: Irene si Eva. Obtine in 1903, impreuna cu Pierre Curie si Henri Becquerel, premiul Nobel in fizica pentru cercetarile asupra radioactivitatii.

In 1911 primeste cel de-al doilea premiu Nobel, de data aceasta in chimie, pentru studiile asupra poloniului si radiului. Dupa moartea sotului sau intr-un accident de trasura, aceasta ii preia postul de profesor la Universitatea Sorbona.

In anii razboiului, nu ezita sa isi ia fiica mai mare, Irene, care avea deja 18 ani si sa plece impreuna pe front, ridicand mici lacase de prim ajutor, denumite "Petites Curies". Acestea se aflau aproape de linia frontului, pentru ca soldatii raniti sa nu se deplaseze foarte mult.

Anii de studiu asupra elementelor radioactive au expus-o la o cantitate mare de radiatii, care se manifesta sub forma unei leucemii. In ciuda bolii sale, ea isi mentine in continuare postul de conducere in cadrul sectiei de chimie si fizica apartinand Institutului Radiului. In 1934, din cauza stadiului avansat al bolii, se interneaza la sanatoriul din Haute-Savoie, unde moare la data de 4 iulie.

Vezi AICI lista cu toti savantii ucisi de creatiile lor!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inventii oameni de stiinta, #Marie Curie , #stiinta tehnica