Stephen Hawking a pierdut un pariu pe "Particula lui Dumnezeu"

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:00
7668 citiri
Stephen Hawking a pierdut un pariu pe "Particula lui Dumnezeu"

La 48 de ani dupa ce Peter Higgs a propus pentru prima data teoria potrivit careia un camp invizibil imprastiat in spatiu confera masa "caramizilor constitutive" ale Universului, binecunoscutul teoretician Stephen Hawking, unul dintre criticii teoriei, a admis ca a pierdut pariul ca asa-zisul boson Higgs nu va fi gasit niciodata.

Lucrarea lui Higgs a fost respinsa initial de unele publicatii, iar unii colegi l-au acuzat ca nu intelege principiile de baza ale fizicii. Miercuri, insa, Higgs si-a luat revansa: stergandu-si o lacrima in coltul ochiului, i-a ascultat pe cercetatorii de la CERN anuntand descoperirea bosonului Higgs, informeaza The Telegraph.

Intreaga comunitate stiintifica a laudat, miercuri, lucrarea profesorului Higgs, unii numind-o cea mai importanta descoperire a ultimului secol in stiinta.

Profesorul Stephen Hawking a spus chiar ca Higgs merita un premiu Nobel pentru munca sa, admitand ca descoperirea particulei reprezinta, in cazul sau, o infrangere personala.

"Am avut un pariu cu Gordon Kane, de la Universitatea Michigan, ca particula Higgs nu va fi descoperita. Se pare ca tocmai am pierdut 100 de dolari", a amintit acesta.

Oamenii de stiinta au confirmat, miercuri, ca au descoperit o noua particula, bosonul Higgs, numita si "particula lui Dumnezeu". Experimentele de cautare ale particulei au avut loc cu ajutorul acceleratorului Large Hadron Collider (LHC), langa Geneva, Elvetia.

Expertii de la Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN), laboratorul international care adaposteste acceleratorul LHC, incheie astfel cu succes 45 de ani de experimente, in care s-a incercat sa se dovedeasca existenta bosonului Higgs, o particula ce explica felul in care materia isi dobandeste masa. Va mai fi nevoie si de alte experimente, insa oamenii de stiinta sunt convinsi ca datele obtinute pana acum sunt suficiente pentru a anunta "descoperirea".

Echipa de cercetatori a explicat ca a descoperit un "salt" in datele lor, ce ar corespunde unei particule ce cantareste 125.3 gigaelectronvolti (GeV) - cam de 133 de ori mai grea decat protonul aflat in inima fiecarui atom.

Dupa ce cercetatorii au combinat doua seturi de date, au avut confirmarea ca este vorba despre particula mult-cautata, cu o precizie de unu la 3,5 milioane.

Este vorba despre una dintre cele mai importante descoperiri stiintifice ale secolului, fiind comparata, de unii fizicieni, cu programul Apollo, care a dus pentru prima data un om pe Luna, in anii '60.

Oamenii de stiinta vor trebui sa verifice acum daca particula observata de ei se comporta asa cum au prezis teoreticienii particulei Higgs, cea mai buna teorie folosita in prezent pentru a explica cum functioneaza Universul.

Functionarea bosonului Higgs ar putea avea si o componenta inedita - in conditiile in care materia pe care o putem observa reprezinta doar 4% din Univers, restul fiind misterioasa materie si energia intunecata. Bosonul Higgs ar putea explica, asadar, 96% din Univers care ramanea pentru moment intunecat.

Cercetatorii au observat deja cateva deviatii ale bosonului de la teorie, ceea ce ar putea conduce la rescrierea fizicii - sau scrierea uneia noi.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Stephen Hawking pariu boson Higgs, #Hawking pariu Higgs, #descoperire particula lui dumnezeu , #stiinta tehnica