Stephen Hawking: Vom calatori in viitor!

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 09:07
8125 citiri
Stephen Hawking: Vom calatori in viitor!
Foto: Arhiva

Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari fizicieni ai lumii, crede in posibilitatea calatoriei in timp. Insa doar in cea spre viitor. El spune ca, daca vom avansa tehnologic suficient de mult, am putea crea chiar porti prin care putem calatori in timp.

"Timpul curge asemenea unui rau si se pare ca fiecare dintre noi este dus de el ca de curentul unei ape. Dar timpul este diferit de un rau intr-o alta privinta. El trece cu o viteza diferita in locuri diferite. Aceasta este cheia calatoriei in viitor", a declarat el, citat de Daily Galaxy.

Aceasta idee a fost propusa de Albert Einstein cu peste 100 de ani in urma. Hawking mai afirma ca unii dintre cei mai cunoscuti fizicieni ai lumii nu au dreptate cand spun ca nu putem calatori in timp. El se intreaba daca oamenii pot folosi legile naturii pentru a putea stapani timpul.

Fizicienii care nu cred in calatoria in timp si la care Hawking se refera sunt: Charles Liu (cartea "One Universe: At Home In The Cosmos"), Brian Greene ("The Elegant Universe") si Michio Kaku ("Hyperspace").

Profesorul Greene spune ca teoriile referitoare la spatiu-timp forteaza limitele fizicii clasice si este foarte posibil ca ele sa nu functioneze. Altfel spus, trebuie sa recurgem la ceva imposibil. Iar acest lucru poate fi realizat doar in cartile SF.

Un alt impediment este acela ca avem nevoie de o cantitate enorma de energie pentru a putea crea un punct prin care sa trecem prin spatiu-timp.

Hawking, obsedat de timp

Cu toate acestea, Stephen Hawking ramane ferm pe pozitia sa: "Calatoria in timp a fost considerata in trecut o erezie stiintifica. Si eu am evitat sa vorbesc despre ea, caci puteam fi luat drept un capricios.

Acum, insa, nu mai sunt atat de prevazator. Sunt obsedat de timp. Daca as avea o masina a timpului, as vizita-o in trecut pe Marilyn Monroe. Probabil ca as calatori si la capatul Universului, pentru a descoperi cum se sfarseste intreaga poveste cosmica", a declarat Stephen Hawking.

El spune ca trebuie sa privim timpul ca pe o a patra dimensiune. Nu este asa de greu precum suna. Totul exista, asa cum stiu toti, in trei dimensiuni. Pe langa dimensiunile cunoscute, exista si cea a timpului.

"Oamenii traiesc cam 80 de ani, dar sistemul solar va tine miliarde de ani. A calatori in timp inseamna a calatori prin aceasta a patra dimensiune", mai spune Stephen Hawking.

Conform teoriei sale, gaurile de vierme, postulate de Einstein pentru prima data, se afla peste tot, in jurul nostru, la tot pasul. Problema este ca ele sunt prea mici pentru a putea fi vazute.

"Ele apar in ascunzisurile din spatiu-timp. Nimic nu este perfect solid. Daca ne uitam cu atentie, orice lucru are mici gauri sau fisuri in el. Este similar cu ceea ce se petrece in cele trei dimensiuni. Dar ele apar si in a patra dimensiune, adica in timp".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Stephen Hawking calatorie timp viitor, #fizicieni teoriii trei dimensiuni Albert Einstein , #stiinta tehnica