Teoria lui Einstein, inca in picioare? S-a depasit sau nu viteza luminii?

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 11:55
4266 citiri
Teoria lui Einstein, inca in picioare? S-a depasit sau nu viteza luminii?

Luna trecuta, o echipa de cercetatori anunta ca s-a depasit, in premiera, viteza luminii, fapt ce darama teoria fundamentala a Universului, lansata de Albert Einstein in 1905.

De atunci, cercetatori din intreaga lume au tot socotit, iar unii au ajuns la concluzii suprinzatoare. Ronald A.J. van Elburg, de la Universitatea olandeza Groningen, este de parere ca, de fapt, calculele celor care au participat la experimentul din septembrie au fost gresite si ca, in realitate, viteza luminii nu a fost depasita.

In urma cu o luna, purtatorul de cuvant al echipei ce a participat la teste, Antonio Ereditato, anunta ca masuratorile au aratat ca particulele numite neutrini, emise la laboratorul CERN de la Geneva, care calatoresc pana la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, au depasit cu 60 de nanosecunde viteza luminii.

Experimentul OPERA a constat in trimiterea repetata, timp de trei ani, a 15.000 de neutrini la o distanta de 730 de kilometri, in laboratoarele din Italia, unde lucreaza 750 de specialisti din 22 de tari.

Teoria lui Einstein, rasturnata? S-a depasit viteza luminii, in premiera

Insa Ronald A.J. van Elburg sustine ca testul a fost interpretat gresit, relateaza IBTimes. Neutrinii nu au depasit viteza luminii, iar specialistii au interpretat eronat timpul in care acestia au ajuns la destinatie, de vina fiind diferenta de fus orar. Cu alte cuvinte, expertii din Italia si Elvetia, care au efectuat experimentul, nu s-au sincronizat.

Greseala este cauzata de o mica diferenta de fus orar, cauzata de satelitii GPS din spatiu. Savantii s-au ghidat dupa satelitii GPS, insa timpul inregistrat de satelitii aflati pe orbita difera putin de cel aratat de ceasurile de pe Pamant, aceasta variatie nefiind inclusa in calcule. Ramane ca teoria lui Elburg sa fie verificata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#viteza luminii depasita, #teorie Einstein viteza luminii, #Ronald A J van Elburg , #stiinta tehnica