Un fenomen teoretizat de Einstein, pe cale sa fie dovedit stiintific dupa 100 de ani

Autor: Ana Ilie
Marti, 09 Februarie 2016, ora 10:35
10114 citiri
Un fenomen teoretizat de Einstein, pe cale sa fie dovedit stiintific dupa 100 de ani

Undele gravitationale ar putea fi detectate pentru prima data de cand au fost prezise de Albert Einstein. Abia la 11 februarie este posibil ca oamenii de stiinta sa confirme sau sa infirme teoria celebrului om de stiinta.

Detectarea undelor gravitationale ar fi un eveniment fara precedent, iar cel care le gaseste are mari sanse sa primeasca un premiu Nobel pentru ca fenomenul ar confirma o frantura a teoriei generale a relativitatii, emisa de Einstein in 1915, scrie Business Insider.

Miza este uriasa: daca este confirmata existenta acestor unde, inseamna ca omenirea este pe calea cea buna in intelegerea functionarii universului; daca acestea nu sunt detectate niciodata, este posibil ca cea mai buna explicatie a pamantenilor pentru gravitatie sa nu fie corecta.

Descoperire de senzatie, legata de campul gravitational al Pamantului

"Undele gravitationale sunt valuri in continumul spatiu-timp, prezise de Einstein in urma cu 100 de ani. Acestea pot fi create in timpul nasterii si coliziunii gaurilor negre si pot ajunge la noi dinspre galaxii indepartate", explica Szabi Marka, fizician la Universitatea Columbia.

Gaurile negre sunt cele mai dense, cele mai puternice gravitational obiecte care exista in Univers, asa ca o coliziune intre doua asemenea gauri negre, desi rara, este atat de violenta incat ar da nastere unor unde gravitationale ce ar putea fi detectate de pe Pamant. Se crede ca undele gravitationale detectabile sunt generate si de ciocnirea stelelor neutronice si de explozia stelelor de mari dimensiuni.

Pana acum, insa, aceste unde nu au putut fi detectate, in pofida faptului ca au fost cautate de cele mai stralucite minti ale planetei.

Exista insa un eveniment, programat pentru joi la Universiateta Columbia din New York, unde vor participa mai multi fizicieni si astronomi cu experienta in undele gravitationale, si la care urmeaza sa se anunte ceva "major". Tot evenimentul este invaluit de mister, insa se cunoaste ca la intalnire vor fi prezentate cele mai noi date de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), un observator de un miliard de dolari care cauta dovezi ale fenomenului din 2002.

Cele mai ciudate aspecte legate de gravitatie

LIGO are doi detectori in forma de L, cu lasere si oglinzi, care sunt gestionati si monitorizati de peste 1.000 de cercetatori din 15 state. LIGO este atat de performant incat ar putea "auzi" valurile in spatiu-timp rezultate din ciocnirea gaurilor negre sau altor catastrofe spatiale.

Simturile LIGO sunt atat de ascutite incat detectarea unei unde gravitationale ar fi ca si cum ar auzi Calea Lactee, galaxia noastra, cu un diametru de 100.000 de ani lumina, cum se extinde sau ingusteaza cu dimensiunea latimii unei radiere.

In jurul evenimentului circula zvonuri tot mai persistente ca LIGO a reusit sa detecteze undele gravitationale, insa nimeni nu are voie sa vorbeasca deocamdata. Se mai stie ca evenimentul coincide cu publicarea in prestigioasa revista Nature a unui studiu ce are legatura cu descoperirile LIGO.

Citeste si:
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Teza „guvernului meu” (format din „partidul meu”) este o teză băsistă prin excelență. Ea a fost formulată în primul mandat al domnului Băsescu Traian ca Primar General al Capitalei...
Sursa: Ziare.com