Albinele-hibrid, o realitate ucigatoare

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:44
10353 citiri
Albinele-hibrid, o realitate ucigatoare
Foto: Wikipedia

Atacurile albinelor-hibrid reprezinta o realitate dura, in America de Sud, dincolo de filmele SF si povestile fantastice. Roiurile agresive ucid animale si oameni, in atacuri sporadice, chiar si in zilele noastre.

Cazul lui Jose Salinas, un taran din zona Alamos, Mexic, a socat comunitatea locala la momentul anului 1982. Cadavrul sau a fost gasit in apropierea unui drum pustiu, plin de intepaturi oribile. Crima ritualica, executata de extraterestri, sau pedepsit de divinitate, pentru ca obisnuia sa bea frecvent?

O echipa de medici a lamurit misterul cateva zile mai tarziu: taranul fusese ucis de un roi de albine ucigase. Era o alta victima a albinelor-hibrid din zona, dupa Joao Torres, un fermier bogat din Ponta Grosso, Brazilia, care in 1967 sfarsise intr-un mod similar, in timp ce isi inspecta plantatia. Mai mult decat atat, in 1967, albinele extrem de agresive au mai ucis inca doua vite din avutul fermierului.

Specialistii si autoritatile din America de Sud vorbesc despre sute de persoane omorate in acelasi mod de albinele ucigase, numite si albine-hibrid, dupa cum noteaza si Wikipedia.

1957 a fost primul an in care a fost semnalata prezenta albinelor ucigase in America de Sud. Atunci, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Rio de Janeiro a descoperit in partea de sud-est a Braziliei o specie tropicala de albina-hibrid , cu caracteristici asemanatoare albinei ucigase din Africa, ba chiar cu un potential de agresivitate mai ridicat.

Cu toate ca in Africa aceste albine salbatice nu prea ajung in zone dens populate, in America de Sud ele reprezinta un adevarat pericol. Victimele sunt ucise in chinuri groaznice, decesul survenind cam la 15 minute dupa atac. Albinele ucigase zboara doar in roiuri mari, au dimensiuni mai mici decat ale albinelor normale si polenizeaza de doua ori mai putin decat albinele europene. Sunt extrem de sensibile daca simt miscare si lasa mii de ace in corpul atacat.

In America de Sud, albinele ucigase ajung pana si in arii dens populate precum suburbiile metropolelor Rio de Janeiro, Sao Paolo sau Rosario. In fiecare primavara, ele migreaza in roiuri mari din sudul Braziliei spre nord pe niste trasee care insumeaza intre 320 si 480 kilometri.

In timpul acestui exod, populatia este anuntata de autoritatile sanitar-veterinare braziliene sa evite anumite zone, pericolul de moarte fiind cat se poate de real. In Mexic prezenta albinei ucigase a fost semnalata la inceputul anilor '80, estimandu-se ca doar in randul turmelor de vite pagubele sunt de peste 500.000 de dolari anual.

Se presupune ca albinele ucigase au ajuns in America de Sud venind din Africa, intr-o calatorie lunga, dupa ce o comunitate si-a pierdut simtul de orientare, sau ca au scapat dintr-un laborator unde se faceau experimente genetice privind hibridizarea unei albine mai eficiente pentru apicultura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#albine ucigase America de Sus, #Brazilia Mexic albine hibrid, #albine ucigase Brazilia , #stiri magazin