Alerta de colaps climatic, tema centrală a festivalului Astra Film Sibiu

Vineri, 27 August 2021, ora 08:08
1294 citiri
Alerta de colaps climatic, tema centrală a festivalului Astra Film Sibiu

Tema centrală a celei de-a 28-a ediţii a festivalului Astra Film Sibiu este "Alerta de colaps climatic". Alte teme din programul AFF Sibiu se referă la relaţiile de cuplu, naşterea şi moartea, graniţele dintre oameni, individualismul, situaţiile neaşteptate şi poveştile extraordinare ale unor oameni remarcabili.

Astra Film Festival va avea loc la Sibiu în perioada 5-12 septembrie, în aer liber, săli de cinema şi online. Biletele au fost puse în vânzare pe site-ul festivalului şi pe platforma Eventbook.

Accesul la cele 200 de evenimente cinematografice marca Astra Film Festival se va face conform regulilor în vigoare la data de 5 septembrie 2021, data începerii festivalului, cu respectarea tuturor normelor sanitare şi de igienă.

Filmul din deschiderea festivalului ("Acum ştii", Franţa - 2021, regia Emmanuel Cappelin - premieră naţională) porneşte de la premiza că schimbările climatice vor arunca lumea în colaps. Nu se pune problema nici dacă şi nici măcar când. Este un film care are toate şansele să ne schimbe părerea despre viitorul umanităţii.

"Ne aflăm la câteva zile după devastatorul Raport IPCC, denumit "Codul roşu pentru umani-tate", şi nu trebuie să ne prefacem că totul este bine. Nu e bine. Oricât de dure sunt concluziile acestui raport şi oricât de şocante vor fi pentru mulţi filmele cu această temă proiectate la AFF Sibiu, este important să ştim. Iar după aceea, poate că vom fi un pic mai înţelepţi. Poate că mai există soluţii, care să depindă de noi", a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

O temă foarte delicată, abordată de câteva filme din programul AFF Sibiu, se referă la impactul pe care îl are procrearea artificială asupra celor implicaţi. Inseminarea artificială a devenit ceva banal în zilele noastre, dar asta nu înseamnă că implicaţiile etice, morale, emoţionale nu pot fi răvăşitoare. Un exemplu, în filmul despre cazul real al unui medic celebru în anii ’70 - ’80, când lucrurile nu erau reglementate ca în prezent. Dr. Karbaat a inseminat peste 65 de femei cu propria spermă. Iar azi, oameni în toată firea au aflat că au zeci de fraţi şi de surori de care nu aveau habar, iar mamele povestesc abuzurile la care au fost supuse ("Copiii amăgirii", Olanda - 2021, regia Miriam Guttman - premieră internaţională).

Există de asemenea mai multe filme care scrutează intimitatea cuplurilor şi încearcă să răspundă la întrebări despre ingredientele unei vieţi de cuplu împlinite ("Între noi fie vorba", Polonia, 2021, regia Dorota Proba - premieră naţională). Sau cum începe o relaţie absolut neaşteptată, între două călugăriţe catolice, de la mănăstiri diferite, care se îndrăgostesc, se retrag din lumea bisericească şi merg pe o insulă ca să trăiască împreună ("Fac ce vreau în mănăstirea mea", Serbia, Croaţia - 2021, regia Ivana Marinić Kragić - premieră naţională). Sau cum se transformă o relaţie, care părea trainică, atunci când fiecare dintre cei doi îşi descoperă convingeri politice sau religioase complet diferite ("Radiografia unei familii", Iran, Elveţia, Norvegia - 2021, regia Firouzeh Khosrovani - premieră naţională).

O altă întrebare profundă: Unde ne duce individualismul? Un răspuns simplu: La singurătate şi la drame consumate până la capăt în liniştea solitudinii. Filmul "Kodokushi" (Turcia - 2021, regia Ansar Altay - premieră europeană) prezintă modul în care este gestionat fenomenul per-soanelor care mor singure în Japonia. Un alt film, "Post mortem Berlin” (Germania - 2021, regia Anton von Heiseler - premieră naţională) arată cât de departe s-a ajuns într-un crematoriu din Berlin, unde sicriele sunt duse pe ultimul drum de roboţi, într-un spaţiu industrial dezumanizant. Tot din aceeaşi zonă delicată este subiectul unui film („Sunt alături de tine" - Italia, Elveţia, Lituania - 2021, regia Virginija Vareikyte, Maximilien Dejoie - premieră naţională), care urmăreşte activitatea unei echipe de două femei, poliţist şi psiholog, dintr-un orăşel lituanian unde se înregistrează an de an o rată record a sinuciderilor.

Vor fi totodată filme care abordează tema graniţelor, adică nişte hotare convenţionale, care pot săpa răni adânci şi pot crea situaţii dramatice pentru oamenii care au avut ghinionul să rămână de partea nepotrivită a liniei de demarcaţie. În "La capătul lumii" (Belgia, Croaţia, Lituania, Norvegia - 2021, regia Anna Savchenko - premieră mondială) aflăm poveşti cutremurătoare de la graniţa dintre Lituania şi Belarus. Pe vremuri era o graniţă fluidă între două ţări sovietice, iar acum separă comunităţi, familii şi vieţi, pentru că unii au avut ghinionul ca graniţa din fundul grădinii să-i lase în interiorul unei dictatori, în vreme ce rudele şi vecinii trăiesc în lumea liberă. Dar am avut şi noi, românii, poveşti cutremurătoare pe "Graniţa morţii" (România - 2021, Cătălin Apostol): gardul de sârmă ghimpată era păzit de grăniceri instruiţi să mitralieze orice încercare de evadare spre libertate.

Alte filme din selecţia oficială a festivalului Astra Film Sibiu prezintă poveşti incredibile şi port-rete remarcabile ale unor persoane de cele mai multe ori necunoscute până când să fie de-scoperite de regizorii de film documentar.

Biletele se pot procura de pe Eventbook: https://eventbook.ro/festival/astra-film-festival

A 28-a ediţie Astra Film Festival - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viaţa, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală şi de Est, AFF Sibiu este un eveniment esenţial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură şi o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...