Care sunt diferentele intre Polul Nord si Polul Sud?

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 07:00
118609 citiri
Care sunt diferentele intre Polul Nord si Polul Sud?
Foto: Daily Mail

Intre Polul Sud, partea cea mai sudica a Terrei, situat in regiunea Antarctica, si Polul Nord, cel mai inalt punct al axei terestre, care se gaseste in regiunea Arctica, exista numeroase diferente.

Conform LiveScience, iata insa cateva dintre cele mai importante.

1. Structuri de relief

Regiunea arctica este practic un ocean inghetat inconjurat de pamant. Antarctica insa este o zona cu lanturi muntoase si lacuri inconjurate de ocean. Din punct de vedere social si politic, regiunea arctica include teritorii ale Canadei, Danemarcei (Groenlanda), Islandei, Rusiei, Norvegiei, Suediei, Finlandei si Statelor Unite.

2. Gheata

In Antarctida, continent situat la Polul Sud, se gaseste aproximativ 90% din gheata prezenta in intreaga lume, ceea ce inseamna ca aproape trei sferturi din apa proaspata a Terrei este blocata in aceasta zona.

Iar aceasta teorie i-a facut pe unii sa se gandeasca la faptul ca ar putea aduce o parte din gheata respectiva in zonele aride. Mai exact, Printul Mohammed al Faisal al Arabiei Saudite a luat candva in considerare planul de a gasi un aisberg de 100 de milioane de tone si de a-l "remorca" din Antarctica pana in Peninsula Arabica.

3. Teritoriul nimanui

Dincolo de exploratorii care isi lasa cate un steag la Polul Sud dupa ce il ating, continentul Antarctida ramane singurul teritoriu de pe Terra care este al nimanui. Nu exista o istorie a unor popoare indigene, iar resursele zonei sunt folosite in scopuri stiintifice si pasnice.

Iar acest fapt este in contrast puternic cu cele aproximativ patru milioane de persoane care traiesc dincolo de Cercul polar arctic (de la nord) in orase mai mici sau mai mari, cum ar fi Barrow - Alaska, Tromso - Norvegia, si Muramansk si Salekhaard - Rusia.

4. Aurul negru

La nord de Cercul arctic exista resurse mari de petrol, estimandu-se ca ar fi vorba chiar de un sfert din cantitatea mondiala neexploatata. Pana acum, Rusia si Statele Unite sunt principalii "jucatori" interesati de acestea.

Si, desi se crede ca si la Polul Sud ar exista ceva rezerve, exploatarea lor este impiedicata de Tratatul Antarctic, acelasi care stabileste ca resursele sa fie folosite in scopuri stiintifice.

5. Pinguinii si ursii polari

Multe persoane fac confuzii in privinta locurilor in care traiesc aceste animale, nestiind ca pinguinii se afla numai la Polul Sud, iar ursii polari traiesc in zonele inghetate ale Oceanului Arctic (Polul Nord).

6. Gerul

In regiunea Antarcticii este atat de frig incat gheata nu se topeste niciodata in multe zone. Cu temperaturi in medie de minus 49 de grade Celsius, aici este cel mai rece climat de pe Terra. In schimb, temperatura medie din regiunea Arcticii este de minus 34 de grade Celsius pe timp de iarna, iar vara este chiar mai cald.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata pe Terra a fost de minus 89 de grade Celsius, in 21 iulie 1983, la statia Vostok din Antarctica.

7. Crapaturi in gheata

Gheata din regiunea Arcticii este foarte sensibila la schimbarile climatice. Temperaturile mai ridicate din timpul lunilor de vara determina aparitia unor crapaturi in zonele in care gheata are o grosime intre 3,5 si aproape 5 metri. Anul trecut s-a observat pentru prima data ca fisurile au ajuns chiar pana la Polul Nord.

8. Topirea ghetii

Regiunea arctica are un ciclu normal de topire, aproximativ jumatate din gheata "disparand" in timpul verii, si formandu-se la loc pe parcursul iernii. Un studiu recent este insa mai alarmant, cercetatorii care l-au realizat fiind de parere ca rapiditatea cu care se topeste calota glaciara din Groenlanda, care are peste 3 kilometri grosime, poate face ca jumatatea din aceasta sa se transforme in apa in stare lichida pana la sfarsitul secolului.

Totodata, si in ceea ce priveste Antarctica se inregistreaza acest fenomen, iar daca gheata s-ar topi integral ar determina cresterea nivelului marii cu aproximativ 60 de metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Polul Nord, #Polul Sud, #diferente poli, #diferente arctica antarctica, #arctica antarctica , #stiri magazin
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
alo, Roxana? ai scris Antarctida....vrei sa spui ca e un nou continent rezultat din combinatia Atlantida+Antarctica????