Cele mai periculoase sapte locuri de pe Pamant

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 17:44
6729 citiri
Cele mai periculoase sapte locuri de pe Pamant

Multi cred ca se afla in siguranta. Eruptiile vulcanice, uraganele si cutremurele nu-i privesc pe ei. Si totusi, catastrofele care s-au abatut asupra planetei au ucis si ucid inca milioane de oameni, iar pe altii ii lasa fara adapost.

Nicaieri nu este un loc sigur, dar infoniac.ru a intocmit o lista a principalelor sapte locuri aflate sub amenintare:

Lacul Nyos (Camerun)

De sub apele acestui lac din vestul Africii, adanc de 200 metri, magma arunca sistematic mari cantitati de dioxid de carbon, care se disperseaza in aer.

In noaptea de 21 august 1986, cantitatile de gaz le-au depasit pe cele obisnuite. Aflate sub presiune in adancuri, gazele au facut brusc explozie, revarsandu-se sub forma unui nor orias, care a inceput sa coboare lent. Au murit atunci asfixiati 1.700 oameni si multe mii de animale. Practic, pe o raza de 24 de kilometri in jurul lacului, n-a supravietuit nimic.

Astazi, pentru a preveni un nou accident, experti din SUA au instalat o retea de conducte subterane, care sa preia excesul de gaz, impiedicand o noua acumulare subterana, dar nimeni nu poata exclude o noua explozie de proportii, in orice moment.

Napoli (Italia)

Cazul Vezuviului este binecunoscut. Aici, in anul 79 d.Hr., au fost ingropate sub lava orasele Pompei si Herculaneum. Inca 50 de eruptii au avut loc de atunci, dar locuitorii nu s-au descurajat si continua sa isi faca locuinte in zona.

O eruptie majora ar putea afecta oricand 650.000 oameni, dintre care numerosi turisti din intreaga lume.

De altfel, Mediterana este inconjurata de vulcani, iar cea mai expusa este zona insulei Ischia, unde o eventuala eruptie ar putea avea proportii mai spectaculoase decat in cazul Vezuviului.

Miami, Florida (SUA)

Avem o imagine idilica despre minunatul Miami si nu ne vine sa credem ca aici infernul se poate declansa oricand.

Zona este amenintata de uragane. US Geological Survey apreciaza ca, in urmatorii 100 de ani, Florida ar putea fi lovita de 60 uragane. Pe aceasta baza, in 2008, orasul Miami a fost declarat cel mai periculos oras din SUA, sub aspectul expunerii la dezastre naturale.

Precedente exista. In 1926, un uragan a afectat toate constructiile din oras, ucigand 373 persoane, iar dupa zece ani, un alt uragan a ucis 404 oameni.

Cel mai impresionant si recent a fost uraganul Andrew, care, in 1992, a produs daune de 26.5 miliarde dolari, ucigand si 23 persoane.

Zahel (Africa)

In perioada 1972-1984, zona africana Zahel a fost lovita de secete care au cauzat moartea a peste 100.000 persoane, prin deshidratare si inanitie.

Alte 750.000 de personaa sunt evidentiate in zona ca fiind incapabile de munca, tot datorita inanitiei, depinzand in totalitate de ajutorul organizatiilor umanitare locale sau internationale.

Regiunea Zahel cuprinde un importanta areal african, in care sunt incluse teritorii din mai multe state: Mauritania, Senegal, Mali, Niger, Nigeria, Sudan, Algeria, Etiopia si Eritreea. Seceta este tot mai pronuntata, an de an.

Guatemala

Putina lume stie ca aceasta tara a Americii Centrale se afla sub amenintarea a trei dezastre: cutremure, uragane si uriase alunecari de teren.

Amplasata pe lantul muntos care strabate ambele Americi, Guatemala se afla, de fapt pe inelul de foc al Pacificului, care se inchide de-a lungul coastelor asiatice.

Cutremurul din 1976, cu magnitudinea de 7,5 grade Richter, a ramas reper pentru dezastrele care pot lovi aceasta tara: a lasati in urma lui 23.000 morti.

Guatemala este tara unde uraganul din 2009 a produs alunecari de teren, ingropand total in pamant satul Panabaj, inghitit de terenul noroios, impreuna cu toti cei 2.000 de locuitori ai lui.

Jawa si Sumatra (Indonezia)

Ambele insule, situate tot pe cerul de foc al Pacificului, sunt expuse la secete, inundatii, cutremure. Ele apartin Indoneziei, tara lovita de cutremurul si tsunamiul din 2004, soldate cu 227.898 victime.

In perioada 1907-2004, in zona s-au inregistrat 21.856 cutremure, numeroase secete, inundatii si alunecari de teren.

Tot pe cerucul de foc al Pacificului se afla Japonia, unde s-au produs evenimente devastatoare care sunt proaspete in memoria tuturor.

Istanbul (Turcia)

Turcia este situata pe un sol foarte instabil sub aspect seismic. Numeroasele cutremure din zona au produs pagube considerabile, ultimul inregistrat fiind cel de la Ismit, in 1999, cand 45.000 de oameni au murit.

Istanbulul a fost ocolit in ultimele decenii, dar expertii apreciaza ca fiind foarte ridicat riscul unui cutremur major in acest oras de 12,5 milioane locuitori.

Construit in etape, cu multe cladiri vechi, din vremea cand nu se aplicau actualele reguli antiseismice, Istanbulul ramane unul din orasele cele mai expuse din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#locuri periculoase, #pericole naturale, #catastrofe naturale , #stiri magazin