Traditii de Mos Nicolae in tara si in lume. In ce tari este asteptat de copii cu un pahar de vin

Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 07:32
8972 citiri
Traditii de Mos Nicolae in tara si in lume. In ce tari este asteptat de copii cu un pahar de vin
FOTO Unsplash

Seara de 5 decembrie are o semnificatie aparte pentru toti copiii. In fiecare an, in aceasta seara, ei isi spala si isi lustruiesc pantofii, cizmele ori ghetele, asteptandu-l pe Mos Nicolae, sa le aduca daruri.

Traditia darurilor primite de la Mos Nicolae are origini vechi - din vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevarat. Acesta era un episcop cu mare credinta in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea - Nicolae din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astazi), caruia ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de oamenii saraci ori necajiti. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, el si-a daruit intreaga avere celor nevoiasi, conform volumului "Cartea de Craciun" de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Legenda

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este aceea a trei fete sarace - care, neavand zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Dar Sfantul Nicolae, aflandu-le necazul, a aruncat prin fereastra, fiecareia dintre ele - in noaptea de 5 spre 6 decembrie -, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghetele fetelor. Probabil, de aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghete, scrie sursa amintita.

Si tot din acest motiv, copiii au grija ca ghetele ori cizmele lor sa fie foarte curate in aceasta noapte.

Traditii romanesti

In traditiile romanesti, Mos Nicolae apare, in noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii). Tot el pazeste Soarele pentru a nu se strecura spre taramurile de miazanoapte si a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi (motiv pentru care este invocat in timpul luptelor), precizeaza volumul "Cartea de Craciun".

Mai exista si obiceiul sa se puna in apa, in aceasta noapte, crengute de pomi fructiferi - in casa, langa icoane -, care ar trebui sa infloreasca de Anul Nou. In functie de crenguta pomului care a inflorit, se asteapta recolta buna de fructe in noul an. La sate exista obiceiul ca in ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze in cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Craciun si de Anul Nou.

Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activitatilor cu caracter umanitar, caritabil.

Traditii in lume

In Germania, imaginea lui Mos Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut ca un batran ce poarta un sac in spate si un manunchi de nuieluse in mana. Copiii cuminti primesc dulciuri din sac, iar copiii care n-au fost cuminti primesc o nuielusa, un cartof sau cativa carbuni.

Copiii din Franta, asteptandu-l pe Mos Nicolae, lasa langa ghetute un pahar de vin, iar pentru magarusul lui lasa doi-trei morcovi si putin zahar, pentru ca in regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), invesmantat in negru. Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, iar Mos Nuielusa le lasa celor care n-au fost cuminti cate o nuielusa.

In Belgia si Luxemburg, copiii isi aseaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul.

Mos Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care il percep ca pe un batran invesmantat asemenea unui episcop, cu o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si tine in mana o nuia destinata micutilor care nu au dat ascultare parintilor.

In Italia, copiii aseaza pe o farfurie, in seara de 5 decembrie, biletele in care-si scriu dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul biletelelor, gasesc dulciurile lor preferate.

Mos Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri in Croatia dupa ce, cu o seara inainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o aseaza pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umpluta cu daruri, dulciuri si fructe de catre generosul mos.

In Polonia, Mos Nicolae este perceput ca fiind imbracat in haine episcopale, coborand din ceruri cu ajutorul unui inger si colindand intreaga tara mergand pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. Dupa ce intra intr-o casa, Mos Nicolae asculta rugamintile copiilor, ii cearta - daca n-au fost cuminti -, sau ii lauda - daca au fost buni. Celor buni le daruieste icoane, mere rosii, portocale si "pierniki" (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii).

In Slovacia, Mos Nicolae (Svaty Mikulas) soseste intr-o trasura trasa de un cal. In ajun, copiii isi aseaza incaltamintea lustruita pe pervazul ferestrei sau in pragul usii, sperand sa o gaseasca dimineata incarcata cu daruri. In unele scoli are loc sarbatoarea "Mikul Mail", in cadrul careia copiii isi daruiesc unul altuia mici cadouri.

In Slovenia, in seara anterioara zilei de Santul Nicolae, copiii isi aseaza incaltamintea afara, in fata usii, asteptand sa o gaseasca a doua zi plina cu fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Cel care il insoteste pe Mos Nicolae, numit Parkel, pune in incaltamintea copiilor obraznici carbuni si cenusa.

Inaintea zilei de Sfantul Nicolae (Szent Miklos), copiii din Ungaria isi lustruiesc pantofii sau ghetele si le aseaza pe pervaz pentru a fi umplute de darnicul Mos. Dimineata, copiii gasesc in incaltaminte bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolata si mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele sau linguri de lemn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
#Mos Nicolae, #traditii, #Obiceiuri, #Cadouri, #copii , #stiri magazin