Colectie de 100.000 de cartele telefonice

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 19:04
5560 citiri
Colectie de 100.000 de cartele telefonice

Inainte de Revolutie, schimbul de timbre, bancnote sau vederi era preocuparea cea mai raspandita printre tineri. Timbrele l-au atras si pe galateanul Petre Palici inca din copilarie, cand a prins microbul colectiilor, apoi descoperind numismatica, vederile, cartelele telefonice, cutiile de chibrituri si alte lucruri.

Acum, la 39 de ani, cea mai impresionanta dintre colectiile sale este de cartele telefonice care cuprinde aproximativ 100.000 de exemplare diferite adunate din 1993 incoace, de cand au aparut cartelele romanesti.

Regretul colectionarilor este ca obiectele stranse de ei sunt tot mai rar folosite, dar avantajul este ca valoarea lor va creste in urmatorii ani. Petre Palici mai are o colectie impresionanta de chibrituri, alta de bancnote necirculate sau embleme de la firme de paza, de la Vama si de la Politia din Romania, Germania, Polonia si Austria.

O serie mai deosebita este cea a etichetelor de bere intacte, nelipite pe sticle, pe care le obtine prin corespondenta. Cele mai rare piese pe care impatimitul colectionar galatean a reusit sa le obtina sunt niste bonuri valorice emise la Constanta doar pentru marinarii straini.

Potrivit celor aflate, bonurile sunt inseriate si trecute in catalogul numismatic, deci au valoare in domeniu. Se pare ca marinarii schimbau dolarii in astfel de bonuri care se distrugeau dupa utilizare.

Tot in municipiul de la Mila 80 a Dunarii, Ilie Negrea detine peste 1.500 de carti postale cu imagini din Galatiul vechi, perioada 1890-1930, cu care intentioneaza sa realizeze un album dedicat vechii urbe. Modelul care l-a inspirat in aceasta initiativa a fost un album superb dedicat Brailei de odinioara, realizat de istoricul Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei, cu ilustratii puse la dispozitie de un colectionar de carti postale din Constanta.

Dupa ce a iesit la pensie, fostul sef de proiecte de la ICEPRONAV s-a angajat, pentru cativa ani, la o firma straina, tocmai in Grecia. Acolo a putut descoperi ilustrate romanesti la preturi mult mai mici decat in tara.

Inginerul galatean colectioneaza timbre si carti postale de prin '47, din scoala adica. Printre cele mai scumpe timbre pe care le-a colectionat sunt cele supratiparite.

Stabilizarea leului din 1947 a redus drastic valoarea monedei nationale si timbrele inca nevandute au intrat din nou in tiparnite, tiparindu-se peste pretul vechi cel nou. Pretioase, dar nu pentru ochii nepofitti, erau emisiunile de timbre interzise, cele cu trecerea Prutului in '41, cu maresalul Antonescu sau cu regele Mihai.

Acum, pentru ca sunt alte vremuri, e pretioasa colita dedicata lui Gheorghe Gheorghiu Dej la moartea acestuia. Ilie Negrea este seful de proiect al navei Independenta, a carei tragedie a fost cea mai mare catastrofa din istoria navigatiei maritime romanesti.

In concluzie, doi colectionari inraiti la Galati si o pasiune aparte.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: Ziare.com