Ziare.com

NORAD, baza americana de 20 de miliarde de dolari

Duminica, 11 August 2013, ora 10:56

   

NORAD, baza americana de 20 de miliarde de dolari
NORAD, o baza americana ultrasecreta, se afla ascunsa in adancul muntilor Cheyenne, din Colorado, acoperita de circa 600 de metri de granit, cu peste 5 kilometri de tuneluri situate in spatele a doua usi masive de otel, blindate, cantarind fiecare cate 25 de tone.

Intregul edificiu este situat pe o retea de arcuri de mare putere, incorporate in fundatiile cladirilor si care au rolul de a absorbi socurile puternice, provenite de la un eventual atac cu bombe de mare putere, inclusiv atomice.

Astfel, aceasta fortareata este considerata inexpugnabila, iar misiunea sa este aceea de a detecta, urmari si identifica orice obiect facut de mana omului atat in interiorul cat si in afara atmosferei terestre.

Baza secreta NORAD a fost conceputa de americani in urma lansarii primului satelit sovietic (Sputnik 1) in 1957 si a presupus o desfasurare de forte de mare anvergura.

In doar 357 de zile, s-au excavat 630.000 tone de granit, s-a folosit tehnica de ultima generatie si s-au investit circa 20 de miliarde de dolari, la pretul actual.

Roadele au fost pe masura si mini-orasul ridicat in acele timpuri este in masura chiar si in zilele noastre sa poarte un razboi cu cea mai mare amenintare militara actuala, indiferent ca se numeste Rusia, China sau orice alta natiune cu ganduri belicoase.

Procesul de inchidere/deschidere a celor doua usi, care impreuna cantaresc 50 de tone, dureaza 45 de secunde. Odata inchise usile, intreg complexul intra in regim de autonomie. Motoare de mare capacitate produc energia necesara functionarii intregului mini-oras.

Proiectat inca de la inceput pe principiul sustinerii unei perioade indelungate de autonomie in cazul unor atacuri din partea inamicului, complexul consuma in fiecare zi cantitati impresionante de energie.

Pentru buna functionare a Centrelor de comanda situate in muntele Cheyenne, un complicat labirint de motoare, conducte, supape si robinete asigura zilnic "hrana" pentru calculatoarele ultraperformante si aparatura de urmarire pe care militarii din Cheyenne o folosesc pentru a monitoriza fiecare traseu aerian si naval.

Mai mult, in timpul unei crize, prin sigilarea portilor complexului, acesta trece automat pe generatoare autonome de energie, care il decupleaza total de exterior.
Siguranta si pozitia strategica au fost elementele primordiale in alegerea construirii acestei baze.

Colorado Springs e situat in centrul Statelor Unite si exista un mare avantaj din punct de vedere al timpului de avertizare in caz de atac.

Apoi s-a studiat activitatea seismologica. Zona muntelui Cheyenne nu este expusa cutremurelor. Prezenta Academiei Fortelor Aeriene, a Bazei Militare Fort Carson si Aerobazei Peterson in Colorado Springs au contribuit la luarea deciziei in acest sens.

In interior, camere de luat vederi fixe si mobile supravegheaza orice miscare a persoanelor prezente.

In complex sunt 15 cladiri-laboratoare, total separate una de alta. Sunt toate asezate pe arcuri groase, pentru atenuarea eventualelor socuri.

In Cheyenne lucreaza, prin rotatie la cate 10 zile, 5 echipe de experti - cei mai buni - provenind din Armata, Marina, Corpul Puscasilor Marini, Fortele Aeriene Americane si fortele armate Canadiene. In total, personalul numara circa 800 de suflete, care locuiesc in orasul "presat" de cei 600 metri de granit deasupra, si sigilat de doua usi gigantice, "blast doors", fiecare de 25 de tone.

In timpul "Razboiului rece" usile au fost mereu inchise. In prezent, accesul in incinta muntelui este strict limitat.Un rol important in misiunea Comandamentului il are asa numitul STRATCOM - Comandamentul Strategic, care furnizeaza informatia. Modul in care se face comunicarea si timpul necesar transmiterii informatiei sunt vitale.

Metodele folosite pentru a conversa in timp real sunt prin "chat room", exact cum fac internautii din ziua de astazi: Instant Messaging.

In trecut, comunicarea se facea pe sistem vertical. Raportarea se facea catre sef pe linie ierarhica. Astazi, sistemul este orizontal. Informatia este transmisa in toate punctele de interes in acelasi timp.

Ultima "jucarie" proiectata pentru a ajuta desfasurarea activitatii in bune conditii in STARTCOM se numeste Sea-Based X Band Radar si este inconjurat de un mare secret. E un radar imens, inalt de 86 de metri, pluteste pe Ocean si calatoreste din Hawaii pama in Alaska fara probleme. Cand valurile sunt prea puternice, se scufunda ca un submarin si are capacitatea de a sta neclintit.

Pentru a se scutura de greutatea vigilentei constante, Colorado Springs are un alt secret foarte strict pastrat. Nume de Cod: The Golden Bee - un pub autentic englez, situat la poalele Muntelui Cheyenne.

Aici, in orice vineri dupa-amiaza pot fi gasiti zeci de "watch officers" spaland granitul din gat si greutatea de pe umeri cu un yard (0,9 metri) de bere Ale, alaturi de o placinta autohtona.

Putin dupa, pot fi auziti cantand alaturi de pianistul ce-si face aparitia la ora 20:30 fix. Grija lumii si a bombelor nucleare e pusa deoparte. Aparatorii Americii simt viata din cand in cand, chiar si in conditiile de maxima securitate din Complex.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E, cumva, aceeasi baza care n-a functionat la 9/11/01?...:)))

Si daca, da...de ce!?...:)))

"Astfel, aceasta fortareata este considerata inexpugnabila, iar misiunea sa este aceea de a detecta, urmari si identifica orice obiect facut de mana omului atat in interiorul cat si in afara atmosferei terestre."

 

mare-i gradina lui Dumnezeu !!!!!!! am ajuns sa aflu ca berea .....

"aici, in orice vineri dupa-amiaza pot fi gasiti zeci de "watch officers" spaland granitul din gat si greutatea de pe umeri cu un yard (0,9 metri) de bere ale, alaturi de o placinta autohtona..."
duminica, 11 august 2013, ora 10:56
sursa: ziare.com, autoare: dobre d. colaboratoare licentiata in ...birotica.
---------------------------------------

....se masoara cu yardul sau metrul !!!!!!!
inchipuiti-va ca mergeti la crasma si comandati un yard (sau egzakt trecute fix 0,9 metri) de bere rece ca gheata !!!!!
in mod sigur nea ospataru' va chema pompierii, politia comunitara si ambulanta nationala sa va salte impreuna sa va duca'n camasa de forta si catuse la gura la casa aia speciala pentru populatia ne...buna.

 
 

 

Ai reapărut N_M_C_1971 ?

Ți-au dat drumu de la Mărcuța la sfirșit de săptămină,și tu ...Hop pe ziare .com la injurat internauți. Ultima distracție să-i vezi pe fraeri cum se enervează in fața unui Troglodit ca tine ! Marș la coteț Potaie ! După ce că nu legi două fraze inteligibile din cauze genetice și de Deliriu Tremens,te mai și afișezi ! Cine a spus că Pro.stu nu e pro.st destul dacă nu injură și e fudul....avea perfectă dreptate. Tu ești exemplu...VIU !

Dom colonel, io nucrez caie iel, finca ala

sa pricepea la pleonasme !

Asta sa pricepe numa la mootoare !

SA TRAITI !

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Generators_inside_NORAD.jpg

andrisantu l-ai gresit : perzoana este O ....

....plagiatoare birotica comunicatoare cu o mare colaboratoare pre nume dobre de.
ce, credeai ca com.ziare nu aduce si ceva prospatura copiatoare ca alelalte si ailalti de pana acum s-au cam uscat si smochinit de atata copiat si plagiat necinstit.

" N.O.R.A.D - north American aerospace defense command is a

combined organization of the United States and Canada that provides aerospace warning, air sovereignty and defense for North America. Headquartes for norad and norad/usnorthcom command center are located at Peterson Air Force Base in El Paso County, near Colorado springs, colorado. the nearby cheyenne mountain nuclear bunker has the alternative command center ". - wikipedia

 

Ce descoperire !

Că din NORAD face parte și Canada. Dacă nu-mi spunea Gestapovistu....mu.ream pro.st ! Apropo ! și Baza Militară canadiană ce trebuie să răspundă la comenzile NORAD...unde se află ? Dar punctele avansate de ALERTĂ unde se găsesc ? Acum să te văd cum cauți prin "Goagăl " sau "Almanache" !
Wolfyy știe el ceva ! Cred că bancurile de nota 10 le-a găsit in Biblioteca din SCORBORA amintită de Nea Dobre. Aș putea săi inbogățesc articolul cu ceva amintiri și fotografii din anii 80,cind incă america mai suferea de SECRETOMANIE ACUTĂ.
Joky are dreptate,Baza NORAD nu prea mai e secretă de cind sa construit una.......mai aproape de Casa Albă și un Buncăr chiar sub Biroul Oval. Russia nu sa lăsat nici ea mai prejos,a construit ceva mult mai Balșoi sub Urali,una undeva pe lingă Lacu Baikal in munții Sayan,alta in Kamciatka și una de loc neglijabilă in...Caucaz. Cea mai mare poate adăposti 100.000 de suflete și tehnică de ieșire la suprafață in condiții de teren radioactivizat. Confortu insă....e cel stalinist,cam ca cel de pe un U-Boot german din al doilea război mondial . Păcat că nu vă pot trimite poze de la Colorado Spring,că cele din Baikal...se pot lăsa cu Plutoniu-210 ! Litvinenko,Berezovsky și Arafat....ia simțit gustu . Scorbora.....merită toată atenția celor ce indrăgesc Sci-Fiction !

Poza din articol este

exact cea imaginea intrarii in centrul militar de comanda din serialul StarGate 1.

 

...

Actiunea din filmul mai sus amintit se petrecea tot sub muntele Cheyenne.
Poza reprezinta intrarea principala in tunelul ce duce spre complexul militar NORAD.

P.S. Baza nu e prea ultrasecreta din moment ce au auzit de ea pana si cei de la ziare.com

Si pe siteul NORAD

e poza asta cu CMOC, insa baza mai e utilizata de Norad undeva la 1/3 din facilitati.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor