De ce trebuie sa facem schimbarea la ora de vara?

Duminica, 27 Martie 2011, ora 21:05
12476 citiri
De ce trebuie sa facem schimbarea la ora de vara?

Duminica, ora 03:00 a devenit ora 04:00, pentru a face trecerea la ora de vara. Dar de ce este necesara aceasta schimbare?

An de an trebuie sa schimbam ceasurile cu o ora inainte sau cu o ora inapoi. In ultima duminica a lunii martie se face schimbarea la ora de vara, astfel ora 03:00 devine ora 04:00, iar ultima duminica a lunii octombrie se trece la ora de iarna, cand ora 04: devine ora 03:00.

In realitate, termenul de ora de iarna este gresit folosit, acesta nu exista, in perioada iernii fiind, de fapt, ora standard. Ora de vara a fost inventata pentru a reduce consumul de energie electrica, si adoptata inca din anul 1916.

Istoricul orei de vara in Romania

Schimbarea la ora de vara a fost introdusa pentru prima data, in Romania, in anul 1932, si a fost o norma in vigoare pana in anul 1943 cand a fost suspendata. Aceasta norma a fost reintrodusa in anul 1979.

De ce este necesar sa facem schimbarea la ora de vara?

William Willett, un constructor englez, a fost cel care, in anul 1905 a adus pentru prima data ideea de schimbare la ora de vara.

Mergand dimineata foarte devreme spre un loc unde sa ia micul dejun, William a vazut ca, desi era foarte multa lumina la acea ora, multi londonezi inca doarmeau si nu isi incepusera activitatea zilei. Era ora 6 dimineata, iar activitatea londonezilor incepea, in general, de la ora 7.

William Willett a fost constient ca aceasta ora de lumina nu era folosita de nimeni, astfel, doi ani mai tarziu si-a publicat idea, insa nu a fost pusa in aplicare. Germania a fost prima tara care a adoptat, in 30 aprilie 1916, schimbarea orei de vara.

Practic, prin schimbarea la ora de vara nu se mai pierde prima ora de soara din zi, in schimb se profita de o ora in plus de lumina seara, atunci cand se face economia de energie electrica prin nefolosirea surselor pentru iluminat.

Reducerea consumului de energie electrica este impresionanta. Prin schimbul la ora de vara, pentru cele 7 luni in care isi are efectul, se estimeaza ca se face o economie de aproximativ 5% pentru fiecare gospodarie.

Curiozitati in ceea ce priveste schimbarea orei

Tarile care folosesc DST (Daylight Saving Time sau schimbarea orei) sunt in principal cele din emisfera nordica a planetei. Nu se realizeaza schimbul la ora de vara in tari precum Islanda, o parte din Canada, Statele Unite si Mexic, si practic toata zona asiatica.

Schimbarea la ora de vara s-a introdus in majoritatea tarilor odata cu prima criza mondiala a petrolului din anul 1974. S-a generalizat aceasta practica pentru a profita mai mult de lumina zilei si pentru reducerea consumului de electricitate pentru iluminare.

Daca se nasc doi gemeni in ultima duminica a lunii octombrie, primul la ora 03.55, inainte de schimbarea la ora de iarna, iar al doilea dupa 10 minute, respectiv la ora 04:05, ora care devine 03:05, cel de-al doilea este, legal vorbind, este copilul mai mare.

Sistemul de operare Windows 95 a fost primul care a introdus schimbarea automata la ora de vara, dar datorita unei erori de programare, schimbarea s-a facut doar in acel an.

Pentru a nu fi asa de brusca schimbarea si a diminua efectele asupra organismului, chiar inventatorul orei de vara, William Willett, a propus ca schimbarea sa se faca in decursul mai multor zile, cate 20 de minute zilnic, insa aceasta propunere nu a fost niciodata pusa in practica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#schimbat ora, #ora de vara, #luna martie ora vara , #stiri magazin