Cine a fost muzicianul care a compus imnul regal al Romaniei. Caragiale a spus ca vrea sa-i faca statuie

Sambata, 12 Iunie 2021, ora 22:40
12434 citiri
Cine a fost muzicianul care a compus imnul regal al Romaniei. Caragiale a spus ca vrea sa-i faca statuie

Imnul regal al Romaniei are o istorie aparte si este considerat cel mai longeviv din cele sase imnuri pe care le-a avut tara noastra in decursul timpurilor.

Un prim imn a fost compus in anul 1862, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei-Sale Printul Domnitor" care a fost intonat multi ani fara versuri.

"Mars triumfal" era creatia compozitorului german Eduard Hubsch, iar acest imn al

Principatelor Romane a dainuit nu mai putin de 22 ani, pana cand acelasi muzician Hubsch a compus Imnul regal roman "Traiasca Regele". Acesta a ramas imnul de stat al Romaniei pana pe 30 de decembrie 1947, cand regele Mihai a abdicat, adica timp de 63 de ani, fiind pana astazi cel mai longeviv imn din istoria tarii.

Hubsh s-a nascut in anul 1833, in Slovacia, cu studii muzicale la Praga si la Viena, fiind violonist in mai multe orchestre.

Cariera sa a luat o cotitura cand a venit in Romania, la Iasi, ca angajat al Teatrului National, pe post de violonist.

Atras de muzica militara, Hubsh s-a ocupa de Fanfara Pompierilor din Bucuresti, fiind, pana la finalul vietii sale, in 1894, inspector general al muzicilor militare in cadrul Ministerului de Razboi, unde avea grad de capitan, punandu-si din plin amprenta asupra organizarii si functionarii fanfarelor militare.

Recompensat de Carol I

In anul 1881, la incoronarea regelui Carol I, Vasile Alecsandri a scris textul Imnului regal roman, iar Hubsch a compus muzica. Pentru acest lucru a primit din partea regelui Carol I doua baghete care sunt expuse si azi in Tezaurul Istoric.

"Cele doua baghete sunt din fildes, cu aplicatii de aur emailat si cifra regala. Prima bagheta este sculptata si are doua monograme confectionate din aur si incrustata cu briliante. In partea superioara din aur este dispusa coroana regala. La mijlocul baghetei este o cununa de aur lucrata si emailata verde, punctata cu diamante. Partea inferioara a baghetei este marcata cu o placa de aur. Cea de a doua bagheta din fildes este formata din doua parti, avand in partea superioara o monograma din aur, prinsa intr-un singur nit", potrivit Florentinei Manuela Tabacila, istoric la Muzeul National al Romaniei,

Despre autorul Imnului Regal a scris chiar marele clasic al literaturii romane, I.L. Caragiale, care in ziarul Moftul Roman i-a inchinat un articol.

"Muzicant de mare talent si om de mult spirit - in afara de atatea frumoase compozitional muzicale si in afara de atatea si atatea glume neuitate, el ne-a lasat doua productiuni ale spiritului sau in adevar nepieritoare.

Cat va exista o tara romaneasca se va canta maretul imn regal Traiasca regele! compus de Hubsch! Cat va fi tara romaneasca, ea va fi tara lui Hubsch!

Traiasca tara lui Hubsch!

Ramana vesnic in picioare statuia eroului nostru spre pomenire! ", scria I. L. Caragiale in articolul Tara lui Hubsch.

Nu s-a ridicat nicio statuie in memoria parintelui Imnului Regal, dar Eduard Hubsch ramane in constiinta poporului roman ca un mare muzician.

Citeste si:
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este condus de peste 17 ani de către Asztalos Csaba, care de altfel este membru al instituției încă de la înființarea sa în 2002....
AUR își trimite politicienii la școală. Cu ce se ocupă academia condusă de Claudiu Târziu
AUR își trimite politicienii la școală. Cu ce se ocupă academia condusă de Claudiu Târziu
Partidul AUR a început să își trimită politicienii la școală, iar în acest sens a creat ”Academia AUR”, o ”școală politică a partidului, formată în vederea instruirii continue a...