Cine a fost muzicianul care a compus imnul regal al Romaniei. Caragiale a spus ca vrea sa-i faca statuie

Sambata, 12 Iunie 2021, ora 22:40

   

Cine a fost muzicianul care a compus imnul regal al Romaniei. Caragiale a spus ca vrea sa-i faca statuie
Imnul regal al Romaniei are o istorie aparte si este considerat cel mai longeviv din cele sase imnuri pe care le-a avut tara noastra in decursul timpurilor.

Un prim imn a fost compus in anul 1862, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei-Sale Printul Domnitor" care a fost intonat multi ani fara versuri.

"Mars triumfal" era creatia compozitorului german Eduard Hubsch, iar acest imn al
Principatelor Romane a dainuit nu mai putin de 22 ani, pana cand acelasi muzician Hubsch a compus Imnul regal roman "Traiasca Regele". Acesta a ramas imnul de stat al Romaniei pana pe 30 de decembrie 1947, cand regele Mihai a abdicat, adica timp de 63 de ani, fiind pana astazi cel mai longeviv imn din istoria tarii.

Hubsh s-a nascut in anul 1833, in Slovacia, cu studii muzicale la Praga si la Viena, fiind violonist in mai multe orchestre.

Cariera sa a luat o cotitura cand a venit in Romania, la Iasi, ca angajat al Teatrului National, pe post de violonist.

Atras de muzica militara, Hubsh s-a ocupa de Fanfara Pompierilor din Bucuresti, fiind, pana la finalul vietii sale, in 1894, inspector general al muzicilor militare in cadrul Ministerului de Razboi, unde avea grad de capitan, punandu-si din plin amprenta asupra organizarii si functionarii fanfarelor militare.

Recompensat de Carol IIn anul 1881, la incoronarea regelui Carol I, Vasile Alecsandri a scris textul Imnului regal roman, iar Hubsch a compus muzica. Pentru acest lucru a primit din partea regelui Carol I doua baghete care sunt expuse si azi in Tezaurul Istoric.

"Cele doua baghete sunt din fildes, cu aplicatii de aur emailat si cifra regala. Prima bagheta este sculptata si are doua monograme confectionate din aur si incrustata cu briliante. In partea superioara din aur este dispusa coroana regala. La mijlocul baghetei este o cununa de aur lucrata si emailata verde, punctata cu diamante. Partea inferioara a baghetei este marcata cu o placa de aur. Cea de a doua bagheta din fildes este formata din doua parti, avand in partea superioara o monograma din aur, prinsa intr-un singur nit", potrivit Florentinei Manuela Tabacila, istoric la Muzeul National al Romaniei,

Despre autorul Imnului Regal a scris chiar marele clasic al literaturii romane, I.L. Caragiale, care in ziarul Moftul Roman i-a inchinat un articol.

"Muzicant de mare talent si om de mult spirit - in afara de atatea frumoase compozitional muzicale si in afara de atatea si atatea glume neuitate, el ne-a lasat doua productiuni ale spiritului sau in adevar nepieritoare.
Cat va exista o tara romaneasca se va canta maretul imn regal Traiasca regele! compus de Hubsch! Cat va fi tara romaneasca, ea va fi tara lui Hubsch!
Traiasca tara lui Hubsch!
Ramana vesnic in picioare statuia eroului nostru spre pomenire! ", scria I. L. Caragiale in articolul Tara lui Hubsch.

Nu s-a ridicat nicio statuie in memoria parintelui Imnului Regal, dar Eduard Hubsch ramane in constiinta poporului roman ca un mare muzician.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Era interesant un link la Imnul Regal, dar cer prea mult de la Ziare
Iata-l aici, cu versurile lui Alecsandri:

https://www.youtube.com/watch?v=7rZeEoKIOYc
gheu
rank 5
Multumesc
Bunicul meu imi povestea ca a defilat in al doilea razboi in Bucuresi.L-a Vazut pe Regele Mihai si pe Maresal. Impreuna cu celalt bunic al meu au luptat la Cotul Donului au ajuns la Moscova. Bunicul dupa mama s-a intors din muntii Tatra din Chehia cu doi cai. Era toata averea lui dupa 7 ani. Celalat bunic al meu a fost asasinat de Tabor Cender-politia hortistilor. Tatal meu a incercat sa gaseasca mormantul ori acte de executie. In zadar.

De aia cel mai frumo imn ete al Maresalului: Ioane, Ioane
Reginald
rank 3
In Muntii Tatra, zici?
Pai acolo bunicul tau n-a mai luptat pentru Ioane, Ioane ci pentru Traiasca Regele. Adica a luptat impotriva aliatului de suflet al Maresalului, impotriva caruia Maresalul n-ar fi intors armele in vecii vecilor. Zi ca nu-i asa!
Reginald
rank 3
Dar e inca imnul Romaniei!
Daca ar fi sa ne luam dupa CD-ul 56 National anthems - priviti acest link:

t.ly/VvCZ
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor