Florenta, jos palaria fata de Regina Mama a Romaniei. Ce au decis autoritatile italiene

Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 21:51
5749 citiri
Florenta, jos palaria fata de Regina Mama a Romaniei. Ce au decis autoritatile italiene
Florenta este unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei FOTO; unsplash.com

O strada sau o gradina publica din Florenta va purta numele Reginei Mama Elena a Romaniei.

Primaria orasului italian, unde a trait ani buni mama Regelui Mihai, a luat aceasta decizie, iar astazi a omagiat-o pe Regina Mama de Ziua Internationala a Holocaustului, pentru contributia ei la salvarea evreilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Gestul poate fi considerat o recunoastere a implicarii mamei Regelui Mihai in viata comunitatii din Florenta, ea avand o contributie importanta la salvarea orasului in timpul inundatiilor din 1966.

"Titlul va fi Elena a Romaniei pentru ca dorinta ei in timpul exilului in orasul nostru a fost sa fie cunoscuta tocmai prin acest nume", a spus reprezentanta aliantei civice Nardella care a sustinut, in numele comunitatii romane si italiene din Florenta, acest proiect.

A stat trei decenii la Florenta

Principesa Elena de Grecia si Danemarca, sotia regelui Carol al II-lea al Romaniei si mama regelui Mihai I, s-a nascut la 2 mai 1896, la Atena. A fost fiica cea mare a regelui Constantin I al Greciei si a reginei Sofia de Prusia. Pe linie paterna, Elena descindea din tarina Ecaterina cea Mare, iar pe linie materna, din Victoria a Marii Britanii. Se inrudea cu imparatul Germaniei, cu regii Danemarcei, Norvegiei si Suediei.

Timp de peste trei decenii, Elena a trait la Florenta, inconjurata de artisti, scriitori, poeti, bijutieri, arhitecti horticoli, in mijlocul gradinilor sale de flori si portocali, a cartilor si obiectelor rare. Constrangerile materiale din ultimii ani de existenta au determinat-o sa renunte la Vila Sparta, locuinta sa de suflet si sa se mute in anul 1980, la Lausanne, unde s-a stins din viata, la 28 noiembrie 1982, la varsta de 86 de ani.

România a început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa
România a început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa
România a început construcția a ceea ce va fi în cele din urmă cea mai mare bază militară europeană a alianței NATO, în timp ce blocul transatlantic încearcă să își consolideze...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#Florenta, #regina Elena, #omagiu, #Romania, #strada , #stiri magazin