Francezul cu doua doctorate caruia ii datoram actuala granita dintre Romania si Ungaria

Sambata, 10 Iulie 2021, ora 21:00

   

Francezul cu doua doctorate caruia ii datoram actuala granita dintre Romania si Ungaria
O mare personalitate franceza a contribuit la dezvoltarea Romaniei dupa actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Este vorba despre geograful Emmanuel de Martonne, care a avut poate cel mai mare merit pentru trasarea granitelor Romaniei dupa Primul Razboi Mondial.

Nascut in Franta, la 1873, geograful a cunoscut Romania cand avea 25 de ani si a devenit un prieten al tarii noastre, studiind-o de la Vest la Est si de la Nord la Sud.

Avea prieteni romani foarte buni si a facut studii riguroase pe Muntii Fagaras, pe care i-a numit Alpii Transilvaniei.

Timp de peste 30 de ani si-a dedicat viata cercetarii muntilor si vailor locuite de romani, si a publicat 63 de lucrari despre Romania.

A invatat limba romana sustinandu-si doctoratul la Paris, pe teme cercetate in Romania.

Si-a dat doctoratul pe Romania"Emmanuel de Martonne sustinuse doua teze de doctorat, in litere - 1902, si in stiinte - 1907, cu teme din Romania, de care se atasase inca de la prima sa cercetare de teren din 1898. In 1918, in cadrul tratativelor de incheiere a pacii dupa Primul Razboi Mondial este desemnat expert al Comitetului de studii de pe langa Conferinta de Pace, fiind principalul autor al recomandarilor facute, cu scrupuloasa obiectivitate, guvernului francez, privind teritoriile ce urmau sa fie recunoscute Romaniei prin tratatele de pace. In semn de recunoastere a acestor multiple merite, Academia Romana il alege membru corespondent in 1912, iar in 1919 membru de onoare", mentioneaza cercetatorul Serban Dragomirescu, de la Institutul de Geografie al Academiei Romane.

De altfel, cercetatorii istoriei recunosc ca in problema Transilvaniei a fost cel care a inclinat balanta si de la care s-a realizat actuala granita dintre Romania si Ungaria.

Geograful a calatorit pe teren si conform principiului viabilitatii frontierelor, a obtinut extinderea frontierei Poloniei spre est si a Romaniei spre vest cu cativa kilometri, pentru ca importante cai ferate, cum ar fi Timisoara-Arad-Oradea-Satu Mare, sa nu se intretaie de mai multe ori cu granita.

"El nu a fost trasator de frontiere, a fost cel care a gandit, a argumentat stiintific frontierele care au fost gandite in perioada respectiva. Un lucru care nu se cunoaste este faptul ca Georges Clemanceau, primul ministru al Frantei, avea o antipatie care nu era secreta fata de Bratianu si in ziarul lui chiar critica reaua credinta si nesinceritatea lui Bratianu inainte si dupa terminarea razboiului. Emmanuel de Martonne a jucat un rol extraordinar de important in asa fel incat sa faca distinctia intre cine era prim-ministru si Romania in ansamblu ei", sustine prof.univ.dr. Ioan Ianos, de la Universitatea din Bucuresti

Geograful a fost prieten la catarama cu Grigore Antipa, care l-a initiat in Geonomie, o disciplina la confluenta dintre geografie si stiintele naturale.

Tot Emmanuel de Martonne este cel care a pus bazele Institutului Francez de Studii Inalte din Bucuresti, care se afla la originea Institutului Cultural Francez de azi.

Memoria francezului este intretinuta astazi de doua strazi, in Timisoara si Cluj, ce-i poarta numele. Recent, la Alba Iulia a fost dezvelit un bust care il infatiseaza pe marele geograf.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 64966 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Teddy62
rank 5
Intr-adevar, Bratianu s-a pornit foarte arogant
la discutiile de pace din 1919.
Datorita reginei Maria, care cu influenta si carisma sa a reusit sa atraga simpatiile mai ales ale englezilor si americanilor avem noi cistigurile teritoriale de astazi, si nu e vorba numai de granita cu Ungaria, ci si cea cu Bulgaria si Serbia.
Byga
rank 1
Strămoșul lui Clotilde
Jos psd
gheu
rank 5
Yo cred ca:
Trebuiau puse pe Tisa
info
rank 5
De ce doriti raul populatiei intre granita actuala si Tisa?
Dupa cate am inteles, inclusiv romanii care traiesc la vest de granita actuala o duc mai bine si chiar mult mai bine decat romanii aflati, spre ghinionul lor, la est. Foarte multi romani aflati in apropierea granitei de vest trec in Ungaria pentru a-si rezolva multe probleme. Invers nu prea...
gheu
rank 5
Ma
Tu stii peroada cand ungurii veneau cu damigene sa cumpere motorina si benzina din Romania?
johny54
rank 3
sluga mirata
Ne mai ajuta si pe noi cineva, la neam de slugi ca suntem, la Trianon unguroii au incercat sa demonstreze ca nu suntem in stare sa ne conducem, ca ei trebuie sa administreze zona din Ardeal care le-a fost luata, considerandu-ne un neam de slugi.
DinTransilvania
rank 1
@johny54
Relatarea dtale e corectă !
angel9913
rank 5
Pai si n-au dreptate ?
Deja romanashii verzi ca bradu' (si desteptzi tot ca el) au si vandut jumatate din Transilvanie ungurilor, de buna voie si nesilitzi de nimeni !

Orice s-ar intampla, aia tot supt unguri ajung... ca atata-i duce capul, Mai Draga !... :)
gheu
rank 5
Ma
Tu estii intreg la cap?
gheu
rank 5
Yo cred ca:
Tu te consideri sluga. Eu sunt un om liber si am fost tot timpul un om liber.. Nu ne baga in aceeasi oala cu tine
profesoru
rank 3
”Romania, de care se atasase inca de la prima sa cercetare de teren
... Academia Romana il alege membru corespondent in 1912... a fost prieten la catarama cu Grigore Antipa" - păi și atunci cum poți să spui "fiind principalul autor al recomandarilor facute, cu scrupuloasa obiectivitate, guvernului francez, privind teritoriile ce urmau sa fie recunoscute Romaniei prin tratatele de pace"? De unde obiectivitate?
profesoru
rank 3
”pentru ca importante cai ferate, cum ar fi Timisoara-Arad-Oradea-
Satu Mare, sa nu se intretaie de mai multe ori cu granita." - Exista cale ferată de la Timișoara la Chișineu-Criș și de la Salonta la Satu Mare. Dar nu exista cale ferată intre Chișineu Criș și Salonta, asta a fost construită de romani, fiind inaugurată in 1923. Inainte de 1920 legătura feroviară intre Arad și Oradea se făcea prin Bekescsaba, care a rămas in Ungaria, intrerupandu-se astfel pentru 3 ani calea ferată.
green.dixie
rank 1
Obiectivitatea
Profesore, obiectivitatea nu vine din prieteniile lui cu romanii ci vine din studiile prezentate, privind populatia majoritara din Ardeal, din fiecare localitate pe care a strabatut-o, el cu echipa lui. Caci nu a fost singur, ci a fost insotit de alti Europeni, suedezi, etc.tocmai ca sa nu fie banuit de partizanat si a analizat compozitia populatiei, in care, a demonstrat ca majoritari in localitatile din Ardeal sunt Romanii si nu Ungurii, asa cum afirma Budapesta. De aceea e considerat, pe buna dreptate, "arhitectul" Romaniei de astazi ! Ai inteles profule ? Mai citeste si tu cate ceva, daca nu cumva te numesti Janos sau Attila si atunci chiar si comentariul meu e de prisos.
Respect si recunostinta fratilor nostri Europeni.
Ar trebui ca fiecare mare localitate din Romania sa aiba o statuie a acestui Om si numele lui sa figureze in cartile de istorie.
MacGigi
rank 5
Pacat ca Monsieur de Martonne nu s-a uitat mai atent si la
frontierele din Est :)))
angel9913
rank 5
Potzi sa te uitzi la o linie trasa pe harta cat doresti.
Important nu e unde tragi linia de frontiera, ci daca, dupa aia, esti si in stare s-o mentzii acolo. Adica s-o si aperi, oaie !

In Vest romanii au fost in stare, in Est nu (si nici macar la Sud, chestia cea mai ridicola) !
Potzi trage de aici si singur concluziile care se impun... :)
gheu
rank 5
Yo cred ca:
Oaie esti tu! Numai behai pe forum.Si nu esti in America. Esti un mediator ca bizonii, Dutty care isi dau puncte singuri.
info
rank 5
Daca vedem cum si ce este in Romania...
...nu numai in ultimii 30 de ani, ci chiar de peste 70 de ani, am impresia ca unguroii au avut dreptate. Plimbaiti-va mai ales prin Moldova, Muntenia si Oltenia, iar apoi mergeti in Ungaria si incercati o comparatie.
gheu
rank 5
si
Cine te impiedica sa te duci la ei, sa traiesti la ei, ori mai bine in Siberia ca acolo ii mai bine
gheu
rank 5
Mai omule
Tu pe ce lume traiesti?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor