Hiper-realismul, un fel de sculptura copy-paste

Sambata, 18 August 2012, ora 10:01
9051 citiri
Hiper-realismul, un fel de sculptura copy-paste
Foto: Big Picture

De-a lungul istoriei, arta a evoluat uimitor, in etape succesive, plecand de la sculpturile vechilor greci, care incercau sa dea forme cat mai asemanatoare celor din natura, pana la arta abstracta a secolului trecut, accesibila numai unui grup restrans de cunoscatori.

Iar cunoscatorii au cantarit totdeauna maestria artistului dupa stilul original, cu care si-a pus in valoare modelul, si nu dupa valoarea modelului insusi, ramas aproape totdeauna in anonimat.

La inceputul celui de-al treilea mileniu, o sculptorita americana isi propune sa faca arta, reproducand modelul aidoma, asa cum este el, propria contributie limitandu-se la alegerea acestui model, la tehnica unei reproduceri de exceptie si la punerea in cadru.

A rezultat o arta pe care o numeste hiper-realista (ca sa nu se confunde cu cea suprarealista). Pentru a induce sugestia autenticitatii, modelele, create nud, sunt imbracate cu haine sumare, create tot de artista.

Intrucat, tot ce este frumoas, place, lucrarile s-au bucurat de succes din prima zi, artista acoperindu-se cu o glorie care a depasit propriile asteptari.

Astazi, lucrarile sculptoritei Carol A. Foyerman sunt expuse in renumite muzee ale lumii, printre care si faimoasele galerii Metropolitan din New York.

Sculpturile sunt elaborate din cele mai diferite materiale, incepand cu cauciucul, continuand cu bronzul si chiar cu piatra, noteaza Big Picture.

Prelucrarea fina a suprafetelor, pentru a obtine redarea cat mai exacta a elementului natural si in primul rand a epidermei, se face folosind materiale moderne sofisticate, unele din ele aplicate direct, altele pulverizate sau tratate termic la diverse temperaturi, care uneori depasesc chiar si 1.000 de grade.

Ceea ce rezulta, este uimitor. Cel putin, asa vedem din imaginile de mai jos, din care nu-ti vine sa crezi ca sculpturile nu sunt fiinte vii.

"Meditatie" executata din piatra.

Artista are preferinte pentru corpuri stropite cu apa. Bineinteles, stropii sunt dintr-un material plastic: altfel s-ar evapora.

Doua sculpturi: una finisata, cealalta nu

Inotatoarea

Sculptorita insasi, in atelierul sau de lucru

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#arta abstracta, #hiper realism, #sculpturi realiste , #stiri magazin