Marele castigator al premiilor Goya 2021 - "Las ninas", un lungmetraj despre fetele din generatia spaniola a anilor '90

Luni, 08 Martie 2021, ora 02:00
2235 citiri
Marele castigator al premiilor Goya 2021 - "Las ninas", un lungmetraj despre fetele din generatia spaniola a anilor '90
Las Ninas a castigat premiile Goya 2021 FOTO News.ro

Lungmetrajul "Las ninas", in care regizoarea Pilar Palomero spune povestea fetelor din generatia spaniola a anilor 1990, este marele castigator al celei de-a 35-a editii a galei premiilor Goya, care a avut loc sambata seara, sub forma unui program de televiziune.

Protagonista filmului este Andrea Fandos, care interpreteaza rolul Celia, iar Natalia de Molina ("Quien te cantara", "Vivir es facil con los ojos cerrados") joaca rolul mamei ei.

Celia este o fata in varsta de 11 ani, care invata in 1992 la o scoala catolica din Zaragoza si traieste cu mama ei. Brisa, o noua colega, venita din Barcelona, o face sa intre intr-o noua etapa a vietii: adolescenta. In aceasta calatorie, in Spania inceputului anilor 1990, Celia descopera ca viata este alcatuita din multe adevaruri si din cateva minciuni.

Anul trecut, productia a triumfat la a 23-a editie a Festivalului de Film din Malaga.

"Las ninas", primul lungmetraj de fictiune al lui Palomero, a primit 9 nominalizari la premiile Goya, acordate de Academia spaniola de film.

A obtinut trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor debutant in lungmetraj, cel mai bun scenariu original si cea mai buna imagine.

La editia de anul acesta, 40% dintre nominalizati au fost femei, o premiera in istoria galei, iar pentru prima data premiul pentru cea mai buna imagine a revenit unei femei, Daniela Cajias.

Este a cincea oara cand un lungmetraj de debut regizoral a castigat Goya pentru cel mai bun film, dupa "Nadie hablara de nosotras cuando hayamos muerto" (1995), "Tesis" (1996), "El bola" (2000) si "Tarde para la ira" (2016).

Pentru prima data nominalizat la Goya, Mario Casas a fost ales cel mai bun actor, pentru rolul din "No mataras", de David Victori. Patricia Lopez Arnaiz a fost premiata pentru interpretarea din "Ane", regizat de David Perez Sanudo.

"La boda de Rosa" a fost premiat pentru cel mai bun scenariu adaptat si cea mai buna tanara actrita (Jone Laspiur).

"Akelarre" - in care cineastul argentinian Pablo Aguero se intoarce in 1609 pentru a arata cum un inchizitor tortureaza un grup de adolescenti intr-un sat, in timp ce barbatii se afla pe mare - este filmul care a castigat cele mai multe statuete, cinci (costume, machiaj si coafura, efecte speciale, muzica si regie artistica).

Cel mai bun regizor a fost desemnat Salvador Calvo, pentru "Adu", filmul care a primit cele mai multe nominalizari - 14 - si care a obtinut tot patru trofee in total.

"Adu" incepe cu incercarea unui copil camerunez sa ajunga in Europa. De alta parte, un activist de mediu lupta in Africa impotriva braconajului si pentru a-si recastiga fiica recent ajunsa din Spania. A treia poveste a dramei are loc in Melilla, unde mai multi membri ai Guardia Civil se confrunta cu imigrantii.

Calvo a dedicat premiul "tuturor Adu din lume", care calatoresc in speranta unei vieti mai bune. "Vreau sa va spun ca lumea nu este a noastra, e a tuturor, puteti reusi", a transmis el.

Trofeul Goya de onoare a revenit actritei Angela Molina, care a lucrat de-a lungul carierei cu regizori ca Pedro Almodovar, Ridley Scott si Julio Medem, si care a fost descrisa drept "unul dintre miracolele care au loc, din cand in cand, in filmul spaniol".

Mariano Baroso, presedintele Academiei, a vorbit in discursul sau despre puterea de vindecare pe care o are filmul si a dat exemplu peliculele in care a jucat Molina. Actrita a vorbit despre dragoste si a transmis un mesaj plin de speranta pentru 2021: "Filmul a reprezentat calendarul vietii mele, orizontul meu, drumul meu. Avem nevoie sa il impartasim si sa simtim ca avem nevoie de el".

Gala de anul acesta a fost prezentata de la Teatrul Soho din Malaga de presedinta Academia de Television, Maria Casado, si de actorul si regizorul Antonio Banderas. Nominalizatii si castigatorii au participat prin sistem videoconferinta.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#nas ninas, #lungmetraj, #premiile Goya , #stiri magazin