Următorul zbor în spațiu al companiei Blue Origin va avea loc pe 12 octombrie

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 20:58
1513 citiri
Următorul zbor în spațiu al companiei Blue Origin va avea loc pe 12 octombrie
Blue Origin FOTO Twitter

Compania americană Blue Origin a anunţat luni că următorul său zbor în spaţiu va avea loc pe 12 octombrie în cadrul unei misiuni care va transporta pe orbita Pământului un echipaj de turişti spaţiali printre care ar putea să se afle şi actorul William Shatner, interpretul legendarului personaj Captain Kirk din serialul TV "Star Trek", informează AFP.

Conform site-ului TMZ, la această misiune ar urma să participe şi renumitul actor canadian, care, la 90 de ani, ar deveni astfel cea mai vârstnică persoană din lume care ajunge în spaţiu.

Contactaţi de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Blue Origini nu au dorit să facă declaraţii pe această temă.

Zborul va avea loc la mai puţin de trei luni după misiunea în timpul căreia compania americană a transportat primii săi patru pasageri pe orbită, inclusiv pe fondatorul său, miliardarul Jeff Bezos.

Alte patru persoane vor urca la bordul capsulei New Shepard pe 12 octombrie. Două nume au fost deja anunţate şi alte două vor fi dezvăluite "în zilele următoare", a precizat compania Blue Origin într-un comunicat.

Unul dintre pasageri va fi Chris Boshuizen, un fost inginer de la NASA şi cofondator al Planet Labs, o companie privată americană care fotografiază în fiecare zi Pământul, realizând imagini de înaltă rezoluţie cu ajutorul unor sateliţi.

"Această misiune este împlinirea celui mai mare vis al meu din copilărie", a declarat el, citat în acelaşi comunicat.

Celălalt membru ales în viitorul echipaj este Glen de Vries, cofondator al companiei Medidata Solutions, specializată în software-uri de monitorizare a studiilor clinice pentru industria farmaceutică şi cumpărată în 2019 de Dassault Systemes.

Lansarea va avea loc în vestul statului american Texas la ora locală 08:30 (13:30 GMT).

Câştigătorul unei licitaţii trebuia să zboare în spaţiu în cadrul primei misiuni cu echipaj uman a companiei Blue Origin, care a avut loc în iulie, alături de fondatorul grupului Amazon, după ce a plătit 28 de milioane de dolari. Însă acea persoană, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, nu a participat în cele din urmă la misiune, invocând, în mod oficial, motivul unei suprapuneri a calendarului său profesional cu data la care a avut loc lansarea.

Un purtător de cuvânt de la Blue Origin a declarat luni că mai multe informaţii vor fi "comunicate în curând" despre acest subiect.

Călătoria orbitală propusă de Blue Origin este o experienţă de câteva minute deasupra Liniei Karman, care marchează, la altitudinea de 100 de kilometri, graniţa dintre atmosfera Pământului şi spaţiu, conform unei convenţii internaţionale.

Pasagerii pot atunci să se desprindă din scaunele lor şi să plutească pentru câteva momente în condiţii de imponderabilitate.

Racheta americană New Shepard, complet automatizată, este concepută pentru a decola pe verticală, iar capsula ei spaţială se desprinde în timpul zborului, înainte de a reveni pe Terra în urma unei coborâri controlate, care este frânată cu ajutorul a trei paraşute şi a unui motor cu propulsie inversată.

O altă companie din domeniul turismului spaţial, Virgin Galactic, propune o experienţă similară.

Citește și:
Cine a cumpărat celebra cabană Caraiman. "Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business"
Cine a cumpărat celebra cabană Caraiman. "Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business"
Cabana Caraiman a fost scoasă la vânzare în urmă cu trei ani de britanicul care o deținea. 200.000 de euro a cerut englezul, iar noul proprietar e gata să investească pentru a-i reda...
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....