Omenirea, amenintata de disparitia albinelor. Se confirma teoria lui Einstein?

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:18
26452 citiri
Omenirea, amenintata de disparitia albinelor. Se confirma teoria lui Einstein?

Teoria lui Einstein, cu privire la faptul ca din momentul in care albinele inceteaza sa existe, iar omul ca specie mai are doar patru ani pana la disparitie, pare acum mai actuala ca niciodata.

Numarul din ce in ce mai mic al albinelor deja ameninta sa agraveze criza alimentara, tinand cont de faptul ca o treime din productia agricola globala se bazeaza pe polenizare, si in special pe cea a albinelor, potrivit The Daily Telegraph.

Alimentele rezultate din polenizare asigura 35% din totalul caloriilor pe care le consumam cat si majoritatea mineralelor, vitaminelor si anti-oxidantilor. Cu toate acestea, albinele mor intr-un ritm alarmant si mai nou, in masa.

Pana acum, "criza albinelor" a fost tratata ca un subiect secundar, dar el incepe sa capete din ce in ce mai multa insemnatate. Acest lucru se datoreaza faptului ca pretul alimentelor din indexul ONU este la cel mai inalt nivel istoric si ca deficitul de cereale provoaca revolutii in Orientul Mijlociu.

Astfel, problema a capatat ton de urgenta maxima, fiind necesar sa aflam daca aceasta criza a albinelor va destabiliza cu totul securitatea alimentara mondiala, deja slabita de criza economica.

Disparitia albinelor s-a accelerat vizibil in ultimii ani

Banca agricola americana Rabobank a declarat ca numarul coloniilor de albine care nu supravietuiesc in SUA de la an la an s-a marit de la 30% la 35%, dupa ce mult timp valoarea a stagnat la 10%. Procentul este de peste 20% in Europa si aproape la fel in Asia si America Latina.

Albert Einstein, caruia ii placea sa faca declaratii socante, a spus o data ca "daca albinele dispar de pe fata Pamantului, omul mai are doar patru ani de existenta".

Totusi, astfel de "scenarii apocaliptice" sunt exagerate, crede Rabobank. Productiile de porumb, grau si orez depind de polenizarea produsa de vant.

Cu toate acestea, albinele sunt esentiale pentru polenizarea nucilor, pepenilor, citricelor, merelor, cepei, broccoli, dovleceilor, fasolei, ardeilor, vinetelor, castravetilor, rosiilor, fasolei, cafelei, cacao, avocado si nucilor de cocos.

SUA se confrunta cu cel mai mare dezechilibru in acest sens. Din 1961, productia agricola, care depinde de activitatea albinelor, a crescut de patru ori, in timp ce numarul coloniilor de albine s-a injumatatit. Mai mult, numarul de albine per hectar a scazut cu aproximativ 90%.

"Agricultorii reusesc deocamdata sa se descurce cu un numar mic de colonii de albine, si nu exista inca date privind un posibil efect negativ asupra randamentului. Intrebarea este insa cat timp vor mai reusi sa faca fata daca situatia nu se imbunatateste?", arata un raport al Rabobank.

Vinovate pentru disparitia albinelor sunt pesticidele

Cel mai plauzibil motiv pentru care coloniile de albine se miscoreaza de la an la an sunt pesticidele din ce in ce mai "eficiente". Deja mai multe tari au inceput sa ia masuri de reglementare a folosirii pesticidelor din cauza faptului ca si-au decimat populatia de albine din cauza lor, printre ele numarandu-se China, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie.

Rabobank face apel la un raspuns global asupra acestei probleme, primul pas fiind implementarea unor reglementari mai dure cu privire la folosirea pesticidelor.

Citeste si:
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban rămâne oficial fără funcția de președinte al Camerei Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor va lua luni, 18 octombrie, act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de vacantarea funcţiei. Biroul Permanent va stabili...
Sursa: Ziare.com
Comentarii