Omenirea, amenintata de disparitia albinelor. Se confirma teoria lui Einstein?

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:18
28175 citiri
Omenirea, amenintata de disparitia albinelor. Se confirma teoria lui Einstein?
Foto: Arhiva

Teoria lui Einstein, cu privire la faptul ca din momentul in care albinele inceteaza sa existe, iar omul ca specie mai are doar patru ani pana la disparitie, pare acum mai actuala ca niciodata.

Numarul din ce in ce mai mic al albinelor deja ameninta sa agraveze criza alimentara, tinand cont de faptul ca o treime din productia agricola globala se bazeaza pe polenizare, si in special pe cea a albinelor, potrivit The Daily Telegraph.

Alimentele rezultate din polenizare asigura 35% din totalul caloriilor pe care le consumam cat si majoritatea mineralelor, vitaminelor si anti-oxidantilor. Cu toate acestea, albinele mor intr-un ritm alarmant si mai nou, in masa.

Pana acum, "criza albinelor" a fost tratata ca un subiect secundar, dar el incepe sa capete din ce in ce mai multa insemnatate. Acest lucru se datoreaza faptului ca pretul alimentelor din indexul ONU este la cel mai inalt nivel istoric si ca deficitul de cereale provoaca revolutii in Orientul Mijlociu.

Astfel, problema a capatat ton de urgenta maxima, fiind necesar sa aflam daca aceasta criza a albinelor va destabiliza cu totul securitatea alimentara mondiala, deja slabita de criza economica.

Disparitia albinelor s-a accelerat vizibil in ultimii ani

Banca agricola americana Rabobank a declarat ca numarul coloniilor de albine care nu supravietuiesc in SUA de la an la an s-a marit de la 30% la 35%, dupa ce mult timp valoarea a stagnat la 10%. Procentul este de peste 20% in Europa si aproape la fel in Asia si America Latina.

Albert Einstein, caruia ii placea sa faca declaratii socante, a spus o data ca "daca albinele dispar de pe fata Pamantului, omul mai are doar patru ani de existenta".

Totusi, astfel de "scenarii apocaliptice" sunt exagerate, crede Rabobank. Productiile de porumb, grau si orez depind de polenizarea produsa de vant.

Cu toate acestea, albinele sunt esentiale pentru polenizarea nucilor, pepenilor, citricelor, merelor, cepei, broccoli, dovleceilor, fasolei, ardeilor, vinetelor, castravetilor, rosiilor, fasolei, cafelei, cacao, avocado si nucilor de cocos.

SUA se confrunta cu cel mai mare dezechilibru in acest sens. Din 1961, productia agricola, care depinde de activitatea albinelor, a crescut de patru ori, in timp ce numarul coloniilor de albine s-a injumatatit. Mai mult, numarul de albine per hectar a scazut cu aproximativ 90%.

"Agricultorii reusesc deocamdata sa se descurce cu un numar mic de colonii de albine, si nu exista inca date privind un posibil efect negativ asupra randamentului. Intrebarea este insa cat timp vor mai reusi sa faca fata daca situatia nu se imbunatateste?", arata un raport al Rabobank.

Vinovate pentru disparitia albinelor sunt pesticidele

Cel mai plauzibil motiv pentru care coloniile de albine se miscoreaza de la an la an sunt pesticidele din ce in ce mai "eficiente". Deja mai multe tari au inceput sa ia masuri de reglementare a folosirii pesticidelor din cauza faptului ca si-au decimat populatia de albine din cauza lor, printre ele numarandu-se China, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie.

Rabobank face apel la un raspuns global asupra acestei probleme, primul pas fiind implementarea unor reglementari mai dure cu privire la folosirea pesticidelor.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a demarat vineri, 1 martie, campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, atât la nivel...
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, afirmă vineri că Guvernul subordonează administraţia publică locală intereselor politice dacă adoptă ordonanţa privind comasarea europarlamentarelor...
#albine amenintare disparitie, #albine disparitie omenire, #disparitie albine oameni , #stiri magazin
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Interventia umana distrugatoare asupra plantelor - chiar la nivel genetic - nu este suportata de albine .. se intregistreaza astfel o mortalitate mare deoarece hrana lor naturala a fost inlocuita cu hrana improprie pentru generatiile noi de albine...
Poza veni-vidi-ciuciu
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Maine o sa spuna Leca - ca Basescu e de vina!