De ce este bine sa bem sampanie ori de cate ori avem ocazia

Sambata, 20 Februarie 2021, ora 06:29
11351 citiri
De ce este bine sa bem sampanie ori de cate ori avem ocazia
Sampania e un elixir FOTO unsplash.com

Sampania este bauta, de obicei, la ocazii speciale, insa cercetatorii spun ca ar fi bine sa gasim prilej de a ciocni o cupa, pe cat de des posibil.

Sampania este fara doar si poate un simbol al celebrarii. A participat la miliarde de nunti, ocazii speciale, seri romantice in doi sau victorii care au facut ocolul lumii.

La 4 august 1693, ziua cand se considera ca a gadilat intr-un mod placut papilele gustative ale calugarului francez Dom Pierre Perignon, se spune ca el ar fi fost atat de incantat de gustul "divin", incat ar fi exclamat pe loc: "Veniti repede, caci beau din stele!".

Sampania nu vine insa doar cu buna-dispozitie, rezultata din continutul ridicat de magneziu, potasiu si zinc, ceea ce o face perfecta pentru imbunatatirea starii de spirit, ci si cu alte beneficii:

Creste apetitul sexual

Este demonstrat ca alcoolul ii face pe oameni sa scape de inhibitii. Sampania are avantajul de te lasa si cu ceva energie pentru a putea profita de starea de exaltare pe care o simti, spre diferenta de alte bauturi care te molesesc.

Imbunatateste sanatatea inimii

La fel ca vinul, si sampania poate sa fie buna pentru sistemul cardiovascular. Faptul ca este facuta tot din struguri ii da puteri antioxidante benefice pentru sanatatea vaselor de sange si pentru lupta cu colesterolul.

Ajuta memoria pe termen scurt

Cercetatori de la Universitatea din Columbia au aratat ca sampania contine proteine care sunt benefice pentru memoria pe termen scurt. Un alt studiu, realizat in 2013 de Universitatea din Reading, a scos la iveala faptul ca 3 pahare de sampanie pe saptamana chiar imbunatatesc capacitatea de a memora.

Are putine calorii

Un pahar de sampanie are doar 90 de calorii, asa ca nu exista riscul de a te ingrasa.

Scade riscul de diabet

Un studiu realizat de canadieni a aratat ca toate tipurile de vin, inclusiv sampania scad riscul de a face diabet cu 13 procente.

Are efecte benefice pentru ten si piele

Sampania te poate ajuta sa ai un ten stralucitor. Aceasta bautura are proprietati detoxifiante, antibacteriene si antioxidante, iar acidul tartric pe care il contine ajuta la uniformizarea culorii tenului. Nu este de mirare ca, pe piata din Franta, tara de origine a sampaniei, pe langa numeroase game de cosmetice pe baza de vita de vie, struguri si vin, acum se gasesc produse de infrumusetare si pe baza de sampanie.

Poate preveni aparitia dementei

Un pahar sau doua de sampanie scad considerabil riscul de aparitie a dementei, potrivit unei echipe de cercetatori din Pittsburgh.

Atentie! Toate aceste beneficii sunt valabile in cazul unui consum moderat.

Ritualuri de servire si asocieri

Inainte de toate, sampania / spumantul trebuie adusa la temperatura optima: 8-10 grade Celsius, in functie de varsta. Regulile de servire a sampaniei impun ca dopul sa nu fie scos cu zgomot si sa nu se risipeasca lichidul. Obiceiul de a "pocni" dopul si de a lasa sampania/vinul spumant sa se reverse este, de fapt, un mod de a marca anumite momente festive, semnificand o revarsare a bucuriei. Dar atat!

Sticla de sampanie se deschide cu usurinta daca o inclini la 45 de grade - nu trebuie sa o agiti, altfel musafirii vor fi udati din cap pana-n picioare cu spuma.

Odata desfacuta, o alta arta este cea a turnarii ei, in mod egal, in cupe. Tot in cadrul unor ceremonii festive, se practica de catre somelieri si turnarea simultana intr-o piramida de cupe.

Sampania se serveste in pahare inalte pentru a te bucura de aroma si caracterul spumant al bauturii. Se toarna un deget de sampanie in fiecare pahar, asteapta cateva secunde ca sa scada spuma, apoi toarna din nou pana la doua treimi din pahar.

Paharul se tine intotdeauna de picior - pentru ca bautura sa nu se incalzeasca, dar si pentru ca este o licoare eleganta care trebuie savurata ca atare.

Urmeaza apoi momentul savurarii. Cele mai renumite asocieri sunt cele cu icre negre si cu stridii. Dar gama este cu mult mai mare. Indiferent ca este brut, sec, demisec, demidulce, sau dulce, spumantul este singurul vin recomandat de la gustare pana la desert.

Inedit despre sampanie

Intr-o sticla de 750 ml de sampanie exista aproximativ 49 de milioane de bule iar presiunea dintr-o sticla de sampanie este de trei ori mare decat cea din anvelopa unui automobil.

Cea mai mare sticla de sampanie din lume avea aproape 2,1 metri inaltime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale.

Despre celebrul spion, James Bond, se spune ca este un bautor frecvent de sampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, acesta bea de 35 de ori sampanie.

Marilyn Monroe a facut baie intr-o cada plina cu sampanie. Au fost nevoie de 350 de sticle pentru a umple cada.

Cel mai lung zbor al unui dop de sampanie a atins recordul de 53 metri si 22 centimetri in anul 1988.

Citeste si

De cate ori e indicat sa faci sex pe saptamana

Unde putem calatori fara restrictii daca ne-am vaccinat de Covid

Cum a fost cucerita Adela Popescu de sotul ei pentru totdeauna

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Sampana, #beneficii, #apetit, #sex, #inima, #piel, #bautura , #stiri magazin