Scheletul "Balaurului bondoc" valoreaza cel putin 100.000 de euro

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 20:49
1862 citiri
Scheletul "Balaurului bondoc" valoreaza cel putin 100.000 de euro

Paleontologul clujean Matei Vremir, cel care a descoperit scheletul dinozaurului denumit "Balaurul bondoc", nu primeste niciun ban pentru descoperirea sa, desi scheletul ar valora cel putin 100.000 de euro.

Matei Vremir a declarat, pentru Agerpres, ca schelete de dinozauri comuni se vand pe piata internationala chiar cu cate 100.000 de euro, iar scheletul "Balaurului bondoc", fiind unicat, ar valora mult mai mult.

"De exemplu, comercianti din Germania, pirati, umbla in Mongolia si devasteaza siturile unde sapa specialistii. Cate un schelet de acolo ar valora peste 50.000 de euro spre 100.000 de euro, de velociraptor, dar acesta, al Balaurului bondoc, ar fi mult mai scump, pentru ca nu exista altele, e unic. Daca ar fi sa pun un pret de piata, depaseste cu mult velociraptorii mongolieni", a sustinut Matei Vremir.

El a explicat ca pentru descoperirea sa n-a primit nimic din partea autoritatilor romane si ca, mai mult, a cheltuit mii de lei pentru descoperirile sale.

"Am cheltuit din banii mei, numai benzina s-o luam, timpul, energia, urca la multe milioane de lei (vechi - n.r.) o singura iesire pe teren si e vorba de zeci de iesiri si luni de lucru pe materialul respectiv. Se aduna la zeci de milioane (de lei vechi - n.r.), probabil. Nu exista niciun fel de recompensa. Numai in cazul descoperirilor arheologice statul recompenseaza cu 20 la suta din valoarea calculata si valoarea se calculeaza in functie de expertiza de la Banca Nationala. In cazul descoperirilor paleontologice, legea asta nu functioneaza", a precizat paleontologul clujean.

Matei Vremir a mai spus ca exista o lege care nici nu-i permite sa vanda scheletul in strainatate, fiindca el trebuie sa ramana in patrimoniul national.

Paleontologul clujean a descoperit la Sebes, Alba, scheletul unui dinozaur necunoscut pana acum, pe care l-a botezat "Balaurul bondoc", iar descoperirea sa a facut senzatie in lumea stiintifica.

Scheletul descoperit la Sebes este cel mai complet schelet de dinozaur din Romania si cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. El este complet in proportie de circa 75 la suta.

Fosila descoperita la Sebes are o vechime de 70 de milioane de ani si apartine unei noi specii de theropod. Ea a fost donata Societatii Muzeului Ardelean din Cluj, unde va fi expusa pentru vizitatori.

"Balaurul bondoc" se caracterizeaza printr-un bust robust, membre posterioare foarte puternice si musculoase, membre anterioare gracile si mult alungite, acoperite cu pene. Printre caracteristici se numara bazinul foarte larg, orientat posterior, membrele anterioare bidigitate si membrele posterioare terminate cu cate patru degete functionale, dintre care o pereche cu gheare mari, asemanatoare unui pumnal.

Lungimea medie a corpului era de 1,8-2,0 m.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#balaur bondoc, #dinozaur romania, #dinozaur bondoc , #stiri magazin