Statuia Libertatii implineste 125 de ani

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 14:01
4648 citiri
Statuia Libertatii implineste 125 de ani
Foto: blogspot.com

Statuia Libertatii din New York, deseori alintata "batrana doamna Libertate", implineste, vineri, 125 de ani. Dupa un secol si un sfert de existenta, nimeni nu poate sa-i reproseze ca nu arata bine!

Statuia Libertatii a fost oferita cadou Statelor Unite de catre francezi, pe 28 octombrie 1886, in semn de prietenie. De atunci, a devenit unul dintre simbolurile Statelor Unite, comenteaza CNN.

"Batrana doamna" va fi sarbatorita cu mare fast la implinirea a 125 de ani, mai ales ca obiectivul turistic urmeaza sa fie inchis timp de un an pentru restaurare.

Statuia Libertatii are o inaltime totala de 92,99 metri - de la baza - si o greutate de 225 de tone - dintre care 31 de tone de cupru si 125 de tone de otel. Soclul, sub forma de stea, este construit din piatra si gazduieste un muzeu.

Statuia o reprezinta pe zeita libertatii, care sta cu un picior pe lantul rupt al sclaviei si tine in mana stanga o tabla cu inscriptia "JULY IV MDCCLXXVI" (adica, 4 iulie 1776), data declararii independentei Statelor Unite.

In 1984, "batrana doamna" a fost inchisa pentru o prima restaurare, inainte de cea de-a 100 aniversare, marcata prin patru zile de festivitati. A fost din nou inchisa dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru mai multi ani. De aceasta data va fi inchisa doar pentru un an, incepand din 29 octombrie, pentru lucrari de renovare interioara, mai ales in zona scarilor si a lifturilor. Totusi, statuia poate fi admirata din exterior.

La baza statuii este gravat mesajul "Trimiteti pe-ai vostri sarmani, oropsiti, pe cei in genunchi suspinand "Libertate!", pe voi, fara casa, de-acasa goniti, saraci ce-a lor tara nu-i mai incape. Faclia sperantei va cheama, veniti!", dupa poemul "Noul Colos", de Emma Lazarus.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, transmite vineri despre cota unică că este cea mai bună alegere pentru România şi nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem...
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
#statuia Libertatii 125 ani, #libertate SUA 125 ani, #New York statuie 125 , #stiri magazin
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Oţel turnat de Reșițeni, prelucrat de Austrieci, proiectată de