Un tablou pictat de Churchill, care a decorat iahtul lui Aristotel Onassis, scos la licitatie la New York

Duminica, 20 Iunie 2021, ora 23:53
3828 citiri
Un tablou pictat de Churchill, care a decorat iahtul lui Aristotel Onassis, scos la licitatie la New York
Churchill si miliardarul grec, Aristotel Onassis FOTO phillips.com

Casa de licitatii Phillips va scoate la licitatie, la data de 23 iunie, la New York, un peisaj pictat de Winston Churchill, unul dintre marii oameni de stat ai secolului XX, informeaza AFP.

Aceasta pictura in ulei, intitulata "The Moat, Breccles", realizata de Churchill in 1921, are o valoare estimata de Phillips intre 1,5 si 2 milioane de dolari, departe de suma de 11,6 milioane de dolari cu care a fost vanduta o alta creatie a "Batranului leu", scoasa la licitatie in martie de Angelina Jolie prin casa Christie's.

Chiar daca nu va dobori niciun record, acest peisaj - pe care Churchill l-a mentionat intr-un eseu din decembrie 1921 intitulat "Painting as a pastime" - ar putea atrage atat pasionati de istorie, cat si celebritati, pe fondul unei cresteri recente a interesului fata de picturile realizate de personalitatea care s-a remarcat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Churchill a pastrat pictura timp de 40 de ani, apoi a oferit-o, in 1961, cu patru ani inainte de moarte, prietenului sau, magnatul Aristotel Onassis, dupa cum a explicat pentru AFP Jean-Paul Engelen, vicepresedintele casei de licitatii Phillips.

Bogatul armator a fost atat de mandru de acest dar, incat l-a agatat la loc de onoare, in partea din spate a celebrului bar - numit "Ari's Bar" - de pe iahtul sau, alaturi de opere de Vermeer, Gauguin, Le Greco si Pissarro.

Acest "super-iaht", denumit "Christina" - prenumele fiicei lui Onassis - a fost o fregata a marinei canadiene, cu o lungime de aproape 100 de metri. Ambarcatiunea a participat la Debarcarea din Normandia, inainte ca Onassis sa o achizitioneze, dupa razboi, cu 34.000 de dolari.

Onassis a renovat generos ambarcatiunea, cheltuind aproximativ 4 milioane de dolari, pentru a o face "una dintre cele mai incredibile structuri plutitoare" si unul dintre locurile preferate ale magnatului, a spus Engelen. La bordul iahtului au urcat nume importante, precum Elizabeth Taylor, John F. Kennedy, Maria Callas, Richard Burton, Grace Kelly si printul Rainier al III-lea.

Dupa decesul lui Onassis, in 1975, la sapte ani de la casatoria cu Jackie Kennedy, iahtul a fost vandut si tot ce se afla la bord a fost depozitat. Recent, mostenitorii magnatului au decis sa se desparta de tablou.

Pentru a-i atrage si mai mult pe pasionatii acestui melanj de istorie si personalitati, casa de licitatii Phillips a reconstituit, in salile sale expozitionale de la New York, "Ari's Bar" - ce include si imitatii ale faimosilor dinti de balena - si a umplut rafturile cu sticle de sampanie Pol Roger, preferata "Batranului leu".

Quarterly Report - Editia 4

Cine e Veronica, femeia care a dat 30.000 de euro pentru tricoul lui Gică Hagi: ”Se putea și mai bine”
Cine e Veronica, femeia care a dat 30.000 de euro pentru tricoul lui Gică Hagi: ”Se putea și mai bine”
Fostul căpitan al primei reprezentative de fotbal a României, Gheorghe Hagi, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea meciului de retragere al "Generaţiei de...
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Premierul Marcel Ciolacu a lăudat firmele de construcție din România, în cadrul unui eveniment dedicat acestora. „Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să...
#tablou, #Onassis, #licitatie , #stiri magazin