Toaletele in jurul lumii - Romania, reprezentata si ea in presa straina (Galerie foto)

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 14:34
13318 citiri
Toaletele in jurul lumii - Romania, reprezentata si ea in presa straina (Galerie foto)
Foto: WSUP/Panos

Felul in care arata toaletele intr-o tara spune multe despre nivelul acesteia. Daca discutiile pe tema toaletelor, in Occident, sunt mai cu seama glume, in alte tari din lume acesta e un subiect dureros.

Conform Natiunilor Unite, 2,5 miliarde de oameni nu au mijloacele de a-si mentine o igiena corespunzatoare, asta inseamnad si accesul la toalete, efectele nerezumandu-se doar la sanatatea acestora, ci si la securitatea si demnitatea lor.

La nivel global, 526 de milioane de femei sunt nevoite sa "mearga la toaleta" sub cerul liber. Pentru a se asigura ca au un pic de intimitate, multe asteapta caderea noptii, astfel ca adesea apar si alte probleme, multe dintre ele fiind agresate.

Pentru ca Ziua Toaletei abia a trecut, fotografi din toata lumea au trimis imagini pentru a oferi un tablou cat mai complet asupra toaletelor, asa cum sunt in ele in diferite tari.

Romania este reprezentata de o toaleta din satul Buzescu, a familiei Ghita. Sotia, in varsta de 48 de ani, este mandra de baia sa, aceasta fiind si cea mai mare din sat (20 de metri patrati). Familia Ghita, din satul unde 35% dintre locuitori sunt de etnie rroma, majoritatea prosperi si mandri sa arate asta, nu are insa apa curenta, asa ca baia e rar folosita, arata Amusing Planet.

Orasul din Romania care isi construieste o toaleta publica de 73.000 de euro

Este prezentata inca o toaleta din aceeasi localitate, Buzescu, de aceasta data apartinand familiei Pana. Nici aceasta nu are apa curenta, asa ca, desi exista o toaleta si in casa, aceasta e folosita doar de musafiri (nepotii care vin in vizita). In rest, este utilizata toaleta din curte, chiar si iarna, mentioneaza publicatia.

Lorena, de 16 ani, merge la scoala in Rio de Janeiro, Brazilia, locuind intr-o favela. "Nu am o toaleta, insa incerc din rasputeri sa construiesc una. Pana atunci, o folosesc pe a mamei. Avem apa doar joia si duminica (...). Mi-ar placea sa am intr-o zi o toaleta cu apa curenta", declara adolescenta.

Saritadevi locuieste in satul Ittava, din Uttar Pradesh, India. Nu are toaleta acasa, asa ca foloseste campul din vecinatate. Inutil de spus ca nu are pic de intimitate cand merge acolo. Femeia spune ca e umilita de barbati, care arunca si cu pietre in ea, strigandu-i lucruri vulgare si facand gesturi obscene.

Rubina, in varsta de 38 de ani, s-a mutat de la tara in Dhaka, Bangladesh, in urma cu trei ani, cand sotul ei a gasit un loc de munca aici. Toaleta pe care o foloseste este una comuna, situata la circa 20 de metri de casa sa. Dupa ora 9 seara, nu o mai foloseste insa, de teama.

Tot in Bangladesh, Dhaka, locuieste si Sukurbanu, de 65 de ani. Aceasta merge la o toaleta plutitoare, tot comuna, o platforma construita pe apa, de unde a si cazut recent. Locuieste cu cele trei fiice ale sale, care, dimineata, sunt nevoite sa stea la cozi interminabile pentru a o folosi, inainte de a merge la munca.

Sineha, de 71 de ani, se bucura de o toaleta curata si spatioasa si atunci cand merge la templu. "Este un loc sigur, pentru ca este pazit 24 de ore din 24, iar toaletele pentru barbati si femei sunt separate", declara aceasta.

June, din Marea Britanie foloseste propria toaleta ecologica fara apa, prin compostare, de care se declara foarte multumita, mai ales ca inainte de aceasta avea una portabila.

Mary, o tanara scriitoare din New York, SUA, locuieste cu doua colege de apartament. "Am locuit in Beijing, unde trebuia sa folosesc o toaleta publica, pentru ca apartamentul meu nu avea una. Desi era sigura si relativ curata, uram sa-mi pun paltonul doar pentru a merge la baie, in mijlocul noptii, iarna.

Aceasta experienta m-a facut sa apreciez cu adevarat intimitatea si confortul de a avea propria toaleta curata, acasa", declara tanara.

Flora, de 19 ani, din Mozambic, este la liceu. Locuieste in Maputo cu mama, sora si nepoata. Acestea impart o toaleta neacoperita, aflata afara, cu mai multe familii ce locuiesc in apropiere. "Urasc sa o folosesc. Uneori barbatii trag cu ochiul peste gard. Nu exista intimitate", afirma ea.

Eiko, in varsta de 61 de ani, locuieste in Tokio, Japonia. Aceasta are toaleta si acasa, insa se bucura de una cu totul speciala cand merge la cumparaturi. Daca in trecut toaletele publice nu erau nici macar curate, cea din centrul comercial o ajuta si sa se relaxeze, spune ea. "As putea petrece multe ore aici", spune femeia.

De fapt, baia e un adevarat centru de relaxare. Curatenia e desavarsita, iar sistemul prin care se aude muzica este unul surround. Scaunele toaletelor sunt incalzite, iar intr-o camera separata, cea pentru "pudrat", poate fi reincarcata bateria de la telefonul mobil, se poate privi la TV si chiar face un masaj la picioare.

Ima, in varsta de 47 de ani, foloseste toaleta publica in care munceste, in Kumasi, al doilea oras ca marime din Ghana, in timpul zilei. In camera inchiriata in care locuieste cu sotul si cei patru copii de 14 - 22 de ani nu are acces la o baie. Noaptea, sunt folosite pungi de plastic, pentru ca este mai sigur sa nu se iasa din casa, spune ea.

Martine, de 27 de ani, din Cayimithe, Haiti, nu are o toaleta acoperita acasa. Aceasta e pur si simplu o groapa in pamant, care insa s-a umplut. E folosita doar noaptea, singurul moment cand exista si intimitate. Ziua se merge la o toaleta comuna, aflata la 15 minute de casa.

Fabiola, in varsta de 69 de ani, locuieste in Cumbaya, Ecuador. Pana la 21 de ani a folosit o toaleta in comun cu 20 de persoane, baia cladirii in care locuiau, folosita de toate apartamentele. Acum insa locuieste intr-un apartament spatios, cu cinci bai. Baia ei e si cea mai mare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#toalete lume, #bai lume poze, #toalete mapamond poze , #stiri magazin