România, pe plus la producția de vinuri 2021! Ce se bea toamna asta

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 18:38
3247 citiri
România, pe plus la producția de vinuri 2021! Ce se bea toamna asta

Organizaţia Internaţională pentru Vie şi Vin apreciază că în 2021 producţia generală va fi extrem de mică, la un nivel apropiat cu cel din 2017.

Estimarea medie este de 250 de milioane de hectolitri de vin, o scădere cu 4% faţă de anul trecut.

În Europa, unele state au înregistrat însă recolte foarte bune, iar România, alături de Ungaria, Germania şi Portugalia, este una dintre țările pentru care anul 2021 a fost un an foarte bun.

Trio-ul marilor producători europeni Spania – Italia – Franța, care asigură 45 % din producția mondială de vin și 79% din cea europeană, a înregistrat o scădere importantă, în primul rând din cauza condițiilor climatice.

În emisfera sudică, 2021 este un an foarte bun, Chile, Argentina, Brazilia, Africa de Sud și Australia anunțând o creștere totală de 19% față de anul trecut.

Și în SUA producția a fost bună, peste cea din 2020, când incendiile au făcut ravagii.

TOPUL MONDIAL AL PRODUCĂTORILOR DE VIN

1. Italia

2. Spania

3. Franța

4. SUA

5. Australia

6. Argentina

7. China

8. Africa de Sud

9. Chile

10. Germania

România ocupă locul 14 în lume la producția de vinuri.

Ce vinuri se beau toamna

În timp ce vara este despre vinuri light, fresh și fructate, răcoritoare pentru temperaturile ridicate, toamna târzie este perioada ideală pentru vinurile călduroase care să te ajute să scapi de frigul de afară.

Toamna se aleg vinuri cu note și arome calde, iar vinurile dulci par a fi o alegere excelentă pentru acest moment.

Multă lume crede că toamna se bea doar vin roșu. Însă lucrurile nu stau chiar așa, ba dimpotrivă, toamna este momentul perfect pentru vinuri albe și rosé aromate. “Vinurile care sunt învechite în butoaie din stejar sunt de cele mai multe ori potrivite pentru toamnă. Asta pentru că stejarul oferă vinului arome de scorțișoară, nucșoară și vanilie, mirosuri specific toamnei”, cred specialiștii de la crama Gârboiu, o cramă de tradiție din zona dealurilor Vrancei, multiplu medaliată la competițiile internaționale.

Vinuri de toamnă:

Merlot

Este unul dintre cele mai apreciate vinuri pe toată perioada anului. Ce îl definește ca fiind perfect pentru anotimpul acesta, însă, este aroma specifică de mure, cireșe negre și fructe de pădure.

Cabernet Sauvignon

Aroma sa complexă de mure, coacăze negre și ardei gras se îmbină perfect cu aciditatea și taninurile pronunțate.

Feteasca Neagră

Este deja cunoscut faptul că Feteasca Neagră este soiul ambasador al României. Cu o culoare roșie granată, Feteasca Neagră impresionează prin aromele puternice de prune și condimente ca scorțișoara, anason și cuișoare.

Sarba Barrique

Bacanta Sarba Barrique reprezintă o inovație în domeniu. Aceasta este prima Sarba în istorie obținută prin metoda fermentării și maturării Sur-Lie (pe depozit fin de drojdie) în baricuri noi de stejar franțuzesc timp de 6 luni. Bacanta Sarba Barrique este un vin elegant, unic prin aromele sale specifice de petale de trandafir.

Merlot & Cabernet Sauvignon

Poate unul dintre cele mai definitorii vinuri pentru toamnă este vinul Epicentrum Merlot & Cabernet Sauvignon. Este un cupaj roșu clasic bordolez dintre Merlot & Cabernet Sauvignon, maturat 12 luni în baricuri de stejar franțuzesc.

Citeste si:
Cine e Edward Iordănescu, noul selecționer al României: fotbalist mediocru, crai de Dorobanți, antrenor plimbăreț FOTO
Cine e Edward Iordănescu, noul selecționer al României: fotbalist mediocru, crai de Dorobanți, antrenor plimbăreț FOTO
Edward Iordănescu (43 de ani) va fi numit în zilele următosre în funcția de selecționer al echipei naționale a României. Edward este băiatul cel mare din familia fostului selecționer...
Contele care se ocupă de afacerile Prinţului Charles în România: "Castel, caut manager pentru o relație serioasă de lungă durată"
Contele care se ocupă de afacerile Prinţului Charles în România: "Castel, caut manager pentru o relație serioasă de lungă durată"
Contele Tibor Kalnoky, gazda și prietenul Prinţului Charles al Marii Britanii, caută un manager de ospitalitate pentru un complex turistic din județul Covasna. Acesta a postat anunțul...