10 lucruri despre care nu stiai ca le poti afla prin miros

Duminica, 03 Februarie 2013, ora 08:07
12490 citiri
10 lucruri despre care nu stiai ca le poti afla prin miros
Foto: Listverse

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au incercat sa afle cum ne influenteaza mirosul si care sunt informatiile pe care acest simt ni le poate transmite. Ei bine, rezultatele sunt dintre cele mai surprinzatoare.

Listverse releva 10 dintre lucrurile despre care nu stiai ca le poti afla prin miros.

Tradeaza varsta

In cadrul unui studiu, s-a constatat ca subiectii au putut distinge mirosul persoanelor de peste 75 de ani si pe cel al oamenilor mai tineri. Mirosul nu este neaparat unul neplacut, ci poate fi descris mai degraba ca unul diferit. Cercetatorii cred ca prejudecata conform careia varstnicii miros urat vine mai mult din frica de batranete.

Cafeaua, la fel de eficienta si daca e doar mirosita

Mirosul de cafea este unul foarte intens, cu efect calmant, sustin studii recente. Interesant este faptul ca acelasi efect apare si in urma consumului de cafea, asa ca ne-am putea delecta in fiecare dimineata doar cu parfum de cafea proaspat rasnita. Mirosul cafelei determina creierul sa elibereze proteine care il protejeaza de stres.

Poti mirosi frica

Nu doar ca avem capacitatea de a mirosi frica, dar odata perceputa aceasta senzatie, incepem sa avem si noi aceleasi trairi. Oamenii de stiinta sustin ca "mirosirea fricii" este o caracteristica dezvoltata in scopuri defensive. De altfel, cum omul actioneaza mai bine in grup si manifesta empatie fata de cei din jur, panica sau sentimentul de teama se poate transmite.

Femeile pot mirosi cand un barbat este excitat

Mai multor femei le-au fost date sa miroasa tricouri imbibate cu sudoare. Mirosul celor purtate de barbatii excitati a activat parti din creierul femeilor responsabile cu perceperea emotiilor la cei din jur.

Barbatii pot mirosi cand o femeie este la ovulatie

Barbatii heterosexuali care au mirosit tricourile mai multor femei au catalogat mirosurile celor purtate de femeile aflate la ovulatie sau care erau fertile drept sexy. Se pare ca acest miros poate fi perceput de catre barbati pana la o saptamana dupa purtarea respectivelor haine.

Atractia sexuala poate fi detectata prin miros

Rezultatele mai multor studii au relevat faptul ca atractia sexuala poate fi detectata prin miros. Astfel, daca un barbat hererosexual mirosea tricouri apartinand femeilor, barbatilor heterosexuali sau barbatilor gay, el alegea si cataloga drept placut mirosul tricourilor purtate de femei.

Pe acelasi principiu, barbatii gay alegeau tricourile purtate de barbatii gay. De altfel, cercetatorii cred ca concluziile acestui studiu ar putea fi o dovada a faptului ca homosexualitatea tine mai putin de alegere si mai mult de neurobiologie.

Poti sa detectezi din ce directie vine un miros

Chiar daca nu constientizam, orice om se naste cu capacitatea de a localiza un anume miros fara sa se intoarca si sa cerceteze. La fel se intampla si cu sunetele.

Cu ajutorul mirosurilor te poti descurca mai bine la examene

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca mirosurile ne pot readuce o avalansa de amintiri. Perceptia olfactiva este mult mai legata de memorie decat se credea pana acum.

Astfel, daca atunci cand ai invatat acasa, pentru un examen, in camera mirosea a lavanda, de la o lumanare parfumata, ai grija ca la test sa porti cu tine ceva care sa emane acelasi miros. Te va ajuta sa-i amintesti mai bine informatiile pe care incercai sa le asimilezi.

Femeile pot detecta prin miros cat de sexy sunt barbatii

Se spune ca frumusetea ar sta in simetria trasaturilor faciale. Putem adauga ca aceasta afirmatie a fost confirmata de un studiu recent. In cadrul acestuia, femeile au punctat mai bine mirosurile hainelor barbatilor cu trasaturi faciale simetrice, chiar daca nu stiau nimic despre apartinatorii respectivelor haine.

Prin miros detectam compatibilitatea, in functie de starea sanatatii

MHC sunt moleculele din corp care lupta cu germenii si virusurile. Se pare ca oamenii isi aleg partenerii bazandu-se tocmai pe baza acestuia, compatibilitatea fiind "masurata" numai prin intermediul mirosului. Astfel, alegand un partener cu MHC diferit de al tau, copilul rezultat va avea un sistem imunitar puternic, fiind mai rezistent in fata bolilor.

Asa ca daca vrei sa dai un sfat util cuiva mai tanar decat tine, ar trebui sa-si spui ca, in dragoste, sa-si urmeze nasul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#informatii transmise miros, #miros transpiratie informatii, #mirosuri efecte creier, #miros atractie sexuala, #miros sistem imunitar , #studii