10 mituri in care sa nu mai crezi

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 08:01
8696 citiri
10 mituri in care sa nu mai crezi
Foto: iStockphoto

De-a lungul timpului, aflam lucruri pe care le consideram "adevaruri general valabile". Oamenii de stiinta le crediteaza drept adevarate, studiile in domeniu ofera informatii ce nu pot fi puse la indoiala, iar noi nu ne mai intoarcem pentru a le verifica veridicitatea.

Poate tocmai de aceea, cu timpul aflam ca multe dintre "adevarurile" pe care le credeam indubitabile sunt de fapt concluzii demontabile in contextul ultimelor cercetari. Daca vrei sa afli cate dintre adevararurile stiute de tine sunt false, citeste mai jos clasamentul realizat de HowStuffWorks:

1. Varful Everest este cel mai inalt punct de pe Pamant

Varful Everest se afla in Muntii Himalaya, la o altitudine de 8.848 m, deasupra nivelului marii. Multi cred ca, datorita acestui lucru, titlul de cel mai inalt punct de pe Pamant nu este tocmai corect. Daca luam in considerare si portiunea aflata sub nivelul marii, muntele Mauna Kea (10.200m cu portiunea aflata sub nivelul marii) din Hawaii depaseste Varful Everest. De asemenea, si muntele Kilimanjaro masoara 5.895 metri, insa el nu este inconjurat de alti munti, asa cum se intampla in cazul Varfului Everest.

2. Mare parte a caldurii corpului se pierde prin extremitati, in special cap

Multi cred acest lucru are loc din cauza circulatiei cerebrale intense, insa nu este nici pe departe adevarat. Singurul motiv pentru care capul este, in general, mai rece decat celelalte parti ale corpului este acela ca nu este acoperit, ceea ce il face, evident, mai sensibil.

3. Marele zid chinezesc este singurul obiect facut de om, vizibil din spatiu

Astazi, oamenii de stiinta vin sa contrazica acest fapt, sustinand chiar ca marele zid chinezesc nu are cum sa se distinga din spatiu. Acest simbol a fost construit inainte de a se cunoaste foarte multe lucruri despre astronomie, asa ca multi au luat de buna informatia. In plus, datorita lungimii, este de inteles de ce mult timp, oamenii nu au pus la indoiala acest "adevar".

4. Sticla este lichida

"Legenda" conform careia sticla ar avea proprietatea de a curge dateaza din perioada in care procedeul de obtinerii al sticlei nu era foarte bine pus la punct. Pana la mijlocul anilor 1800, sticla era obtinuta printr-un procedeu numit metoda coroanei. In urma acestei metode rezulta o sticla ondulata sau mai groasa in unele locuri.

5. Pasarile isi abandoneaza puii daca ii atingi

Chiar si astazi, unii cred ca, daca atingi puii pasarilor, acestia imprumuta din mirosul oamenilor, fiind apoi respinsi de celelalte pasari. Nimic mai neadevarat! Motivul pentru care vezi un pui aparent abandonat este acela ca puii se poticnesc deseori atunci cand invata sa zboare, asa ca se indeparteaza de cuib. Ba mai mult, cu exceptia catorva specii, pasarile nici macar nu au un simt al mirosului atat de bine dezvoltat incat sa isi respinga puii doar pentru ca au fost atinsi de oameni.

6. Parti diferite ale limbii sunt responsabile cu detectarea anumitor gusturi

Ei bine, afla ca toata suprafata limbii poate face asta, nu doar anumite parti. In plus, dupa ce mult timp s-a crezut ca exista doar 5 gusturi, in 1908 a fost descoperit si cel de-al saselea: umami. Receptorii acestuia au fost detectati printre cei ai gustului dulce, ceea ce dovedeste clar ca nu exista zone aferente doar anumitor gusturi.

7. Pana la Cristofor Columb, toata lumea credea ca Pamantul este plat

De fapt, oamenii aveau suficiente indicii cum ca Pamantul era rotund. Fazele lunii, linia orizontului erau doar doua dintre aceste dovezi in care multi credeau. Asadar, Columb nu a revolutionat informatiile stiintifice de pana atunci, ci doar a certificat o idee cu destul de multi adepti.

8. Sangele lipsit de oxigen este albastru

Dupa ce oxigenul din sange este eliberat in tesuturi, sangele "golit de oxigen" se intoarce in inima prin vene, vase de sange care par albastre. Transformarea sangelui din rosu deschis in rosu inchis creeaza aceasta iluzie de albastru, dar asta nu are nicio legatura cu adevarata culoare a sangelui.

9. Cameleonii isi schimba culoarea pielii pentru a se adapta mediului inconjurator

Schimbarea cromatica a cameleonilor tine de cu totul alti factori, nicidecum de mediul inconjurator. De fapt, pentru a fuziona cromatic cu natura, trebuie sa nu isi schimbe deloc culoarea. Transformarea este provocata mai degraba de lumina, temperatura si de starea cameleonilor.

10. Oamenii au doar 5 simturi

Vazul, mirosul, pipaitul, mirosul si gustul nu sunt toate simturile caracteristice omului. Se pare ca exista multe alte proprietati mai mult sau mai putin discutate. Printre cele mai importante, amintim de nociceptia (abilitatea de a simti durerea) sau proprioceptia (informatii asupra miscarii si a echilibrului fara a avea o confirmare vizuala).

Unii sustin ca si foamea, setea, cat si senzatia de fierbinte si rece ar trebui si ele incadrate la categoria simturi.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#adevaruri general valabile false, #informatii false larga raspandire, #mituri explicatii , #studii