Arta minciunii: adevarul despre minciuna

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 07:53
8158 citiri
Arta minciunii: adevarul despre minciuna

De unde stii daca cineva te minte? Narile dilatate, o privire ezitanta, incapacitatea de a privi in ochii sau o deviere brusca de la subiect tradeaza minciuna.

In ultimul deceniu, stiinta a adus o serie de inovatii legate de detectarea adevarului. Electroencefalogramele monitorizeaza activitatea electrica a creierului. Inregistrarile termice ale temperaturii ochiului - ochii oamenilor, se spune, se incalzesc atunci cand omul minte - rezonanta magnetica, ce masoara fluxul sanguin la nivelul creierului sunt cateva din tehnicile de identificare a minciunii.

Dar stiinta nu a oferit inca o metoda prin care sa fie identificat mecanismul specific creierului, atunci cand omul spune minciuni, scrie The Independent, care il citeaza pe Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts.

"Este foarte usor ca oamenii sa aiba succes si sa fie crezuti, desi spun minciuni. Unii oameni sunt buni mincinosi, iar altii nu mint bine, dar toti folosesc semnale diferite. Exceptand cazurile in care iti cunosti interlocutorul de multa vreme este foarte greu sa spui cand cineva minte sau nu", spune Robert Feldman.

Feldman a studiat circa 25 de ani stiinta inselaciunii. Membru al Asociatiei Americane de Psihologie si al Asociatiei pentru Stiinta Psihologica, este autorul cartii: "Mincinosul: Adevarul despre minciuna". Robert Feldman sustine ca toti oamenii mint.

Avantajul mincinosului

Printre principiile psihologice introduse de el pentru a explica acest lucru, cel mai important este ceea ce el a numit "avantajul mincinosului", respectiv o tactica care face dificila detectarea minciunii si care intretine credulitatea celui mintit.

Minciuna, spune Feldman, este o deprindere de baza pe care o invatam de la varsta de trei ani. Mai mult, o vom folosi ca mijloc de a atinge succesul: social, profesional, sexual, politic. In aceasta privinta, minciuna a ajuns sa reprezinte o tactica evolutiva importanta. "Daca poti pacali, atunci detii un avantaj", sustine Feldman.

Psihologul mai spune ca oamenii nu mint instinctiv, ci perfect constienti ca spun o minciuna si ca mare parte din societate este conditionata de minciuni. "Pentru agentii de publicitate a devenit acceptabil sa sustina lucruri care nu sunt in intregime corecte. O multime de decizii de afaceri se bazeaza pe inselaciune", subliniaza el.

Culmea este ca, desi suntem constienti de neadevarurile care ne inconjoara, acceptam si folosim minciuna si, mai mult, ne place sa fim mintiti. In ciuda faptului ca Feldman este unul din cei care critica minciuna si incearca sa gaseasca formule prin care aceasta sa fie probata, sustine totusi ca minciunile de zi cu zi faciliteaza relatiile sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#despre mincuna, #minciuna in politica, #arta minciunii, #studii minciuna , #studii
Comentarii