Barbatii vad lumea in mod diferit fata de femei - studiu

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 08:08
9748 citiri
Barbatii vad lumea in mod diferit fata de femei - studiu

Barbatii percep mai bine detaliile fine ale obiectelor care se misca rapid, iar femeile disting mai bine culorile, potrivit unui studiu recent.

De ce nu sunt si femeile pasionate de jocurile pe calculator? Iata ca oamenii de stiinta sunt pe cale de a descoperi misterul. Un nou studiu publicat in "Biology of Sex Differences" si preluat de The Telegraph vine sa demonstreze ca barbatii si femeile nu percep lumea inconjuratoare in acelasi fel.

In cadrul studiului, realizat de oamenii de stiinta de la colegiile Hunter si Brooklyn si de la Universitatea City din New York, au fost testati elevi si studenti peste 16 ani, care nu sufereau de tulburari de percepere a culorilor si vedeau perfect (cu fiecare dintre ochi, cu sau fara ochelari).

Studiul a dovedit ca centrele vizuale ale creierului unui barbat si al unei femei functioneaza diferit. Femeile disting mai bine nuantele culorilor, pe cand barbatii au avut unele dificultati, in special in centrul spectrului (albastru-verde) unde erau mai putin capabili sa faca deosebirea intre culori.

De exemplu, pentru un barbat, un vas turcoaz a avut culoarea "un pic mai albastra". In schimb, atunci cand s-au derulat imagini cu rapiditate, barbatii s-au adaptat mult mai repede si au perceput detaliile mai bine decat femeile.

Profesorul Israel Abramov, care a condus studiul, a explicat: "Ca si in cazul altor simturi, cum ar fi auzul si sistemul olfactiv, exista diferente in ceea ce priveste vederea intre barbati si femei".

Barbatii au cu 25% mai multi neuroni in cortexul vizual decat femeile, aceasta diferenta existand chiar inainte de nastere: "Am ajuns la concluzia ca, din moment ce acesti neuroni sunt ghidati catre cortex in timpul embriogenezei, testosteronul joaca un rol important, ceea ce duce la o conectivitate diferita intre barbati si femei", explica profesorul.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceste diferente reprezinta o adaptare la faptul ca barbatii si femeile efectueaza sarcini diferite de milenii: in timp de barbatii urmareau la vanatoare animale in miscare de la mare distanta, femeile trebuiau sa distinga, de la mica distanta, diferenta intre plante si ierburi folosite drept hrana.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...