Ce se mai intampla cu gaura din stratul de ozon

Duminica, 09 Mai 2010, ora 12:53
4353 citiri
Ce se mai intampla cu gaura din stratul de ozon

Trei oameni de stiinta britanici au socat lumea cand au anuntat, in mai 1985, ca substantele chimice din aerosolii folositi de oameni, alaturi de alti factori, au provocat o imensa gaura in stratul de ozon de deasupra Polului Sud.

Efectele acestui semnal de alarma, care punea in pericol real viata pe Terra, au dus la semnarea acordului de la Montreal, din 1989 care a interzis utilizarea substantelor ce afecteaza patura de ozon. Dupa ce emisiile de aerosoli au inceput sa scada, si in cativa ani s-au redus aproape de zero, gaura s-a redus, conform specilistilor, in ultimii 25 de ani, cu circa 30 la suta.

Informatiile fac parte dintr-un raport al oamenilor de stiinta care a fost dat publicitatii si care este citat de Live Science.

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, mai mica decat in 2008

Trebuie facuta precizarea ca nu era vorba despre o gaura in sensul strict al cuvantului ci despre o reducere cu peste 70% a grosimii paturii de ozon. Termenul de gaura a fost folosit pentru a exprima mai bine dezastrul posibil, in cazul in care nu s-ar fi intervenit.

Daca reducerea gaurii de la Polul Sud poate fi considerata o veste buna, exista si o veste proasta. Stratul de ozon are o zona subtiata si la Polul Nord. Cauzele care au dus la producerea acesteia nu sunt insa pe deplin clarificate, de data aceasta nu aerosolii fiind factorul determinant. Specialistii sustin ca dimensiunea acestei "sparturi" de la Polul Nord variaza. Mai mult nu se poate vorbi despre o reparare completa a gaurii de la Polul Sud inainte de anii 2060-2075.

Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon

Cert este ca zonele subtiate ale stratului de ozon duc la accelerarea topirii ghetarilor si conduc la cresterea temperaturii terestre in plus pe langa factorii deja cunoscuti care genereaza fenomenul de incalzire globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gaura strat ozon, #refacere strat ozon , #studii