Cercetatorii au declarat razboi plosnitelor de pat - au descoperit cum pot fi eradicate

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:06
9154 citiri
Cercetatorii au declarat razboi plosnitelor de pat - au descoperit cum pot fi eradicate
Foto: Pixabay

Plosnitele de pat, aceste mici insecte care ies din ascunzatorile lor pe timp de noapte pentru a-si potoli setea de sange uman, au avut o revenire spectaculoasa in ultimele doua decenii dupa ce fusesera aproape eradicate in multe regiuni ale lumii.

Oamenii de stiinta prezinta acum in revista "Nature Communications" o harta genetica completa care ar putea ghida eforturile depuse pentru a infrange acesti paraziti rezistenti, informeaza agentia Reuters.

"Acesta este un urias instrument nou pentru cercetatorii interesati de controlul acestui daunator", a spus George Amato, director al Sackler Institute for Comparative Genomics din cadrul Muzeului de istorie naturala din New York.

"Plosnitele de pat sunt acum foarte raspandite in cele mai multe orase mari din intreaga lume si au devenit din ce in ce mai rezistente la insecticide, ceea ce le face mai greu de controlat", a atras atentia entomologul Louis Sorkin de la muzeul mentionat.

Oamenii de stiinta au identificat genele responsabile pentru rezistenta lor la insecticide, gene implicate in atenuarea efectelor traumatice ale stilului lor de imperechere si genele anticoagulante utile pentru o insecta care face din sange sursa sa exclusiva de substante nutritive si de apa.

Aceste trasaturi genetice pot prezenta vulnerabilitati care ar putea fi exploatate cu insecticide viitoare. Genomul poarta, de asemenea, numeroase gene care isi au originea in bacterii, inclusiv una care ajuta plosnitele de pat la metabolizarea vitaminei B. Acest lucru indica tipul de antibiotice care pot tinti bacteria benefica pentru plosnite, iar aceste antibiotice ar putea fi folosite pentru a controla insectele.

Au facut averi cu cele mai ciudate idei de afaceri

Plosnitele de pat adulte masoara aproximativ cinci mm si sunt de culoare maro roscat. Muscaturile lor nu sunt cunoscute ca transmitatoare de boli, insa, unii oameni au reactii alergice foarte puternice, a precizat geneticianul Christopher Mason de la Weill Cornell Medicine College.

"Plosnitele de pat se pot ascunde intr-o varietate de locuri din casa. De obicei, acestea stau pe cusaturile canapelelor si paturilor sau ascunse in structura mobilierului. Acestea au mai fost gasite in prizele electrice, in sertare sau in podele si pereti", a adaugat entomologul Joshua Benoit de la Universitatea din Cincinnati.

Plosnitele traiesc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii, "muscand" oamenii de mii de ani. Utilizarea pe scara larga in locuinte a insecticidelor dupa Al Doilea Razboi Mondial le-a eliminat din multe regiuni, dar plosnitele au revenit prin dezvoltarea rezistentei la pesticide, fiind descoperite acum in casele incalzite precum si in bagajele din circuitul calatoriilor internationale.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#plosnite pat studiu, #genom plosmite pat, #plosnite pat locuinta , #studii
Comentarii