Cercetatorii din Israel au dresat liliecii si iata ce au aflat

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 22:26
7272 citiri
Cercetatorii din Israel au dresat liliecii si iata ce au aflat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liliecii emit sunete de intensitate mai mare si de o durata mai lunga atunci cand zboara in grupuri mari si percep sunetele intense de ecolocatie ale celorlalti lilieci, potrivit unui studiu al unor cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv.

Oamenii de stiinta au teoretizat anterior ca liliecii schimba frecventa sunetelor de ecolocatie pentru a diferentia sunetele lor de cele emise de ceilalti lilieci din grup, insa aceasta ipoteza nu a fost testata.

Pentru a afla cum reusesc liliecii sa se localizeze intr-un grup, cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv au antrenat cativa lilieci sa zboare catre o prajina pentru pasari la o comanda data. In apropierea prajinii respective au fost plasate difuzoare care emiteau sunete de lilieci pentru a mima prezenta in zona respectiva a mai multor grupuri de lilieci.

Experimentele citate de UPI.com au aratat ca liliecii intrau in competitie cu "interferente severe" sau zgomot de multime sau excesiv prin prelungirea sunetelor lor si cresterea intensitatii acestora.

Liliecii, in pericol! Un grup de tineri biologi vrea sa repopuleze parcurile cu micile mamifere

Cu cat liliecii percepeau sunete mai puternice, cu atat cresteau intensitatea si durata sunetelor pe care le emiteau.

In schimb, cercetatorii nu au identificat dovezi care sa ateste ca liliecii isi schimba tonalitatea sau frecventa sunetelor de ecolocatie pentru a se deplasa in cadrul grupului.

Proiecte imposibile: Atacarea Japoniei cu lilieci explozibili

Rezultatele sugereaza ca sunetele de raspuns ale liliecilor aveau ca scop cresterea raportului semnal-zgomot (raportul dintre puterea semnalului util si puterea perturbatiei intr-un punct dat al sistemului de transmisiune) si nu pentru a evita suprapunerea spectrala, au concluzionat cercetatorii in studiul publicat saptamana trecuta in revista Proceedings of the Royal Society B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studiu lilieci sunete, #lilieci studiu Israel , #studii
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Dar de substantele chimice lansate din avion asupra culturilor din