Ziare.com

Diferentele dintre bogati si saraci se vad si in canalizare si este dezolant

Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 08:10

   

Diferentele dintre bogati si saraci se vad si in canalizare si este dezolant
Diferentele dintre grupurile socioeconomice situate la antipozi in ceea ce priveste stilul de viata sunt puternic vizibile inclusiv in canalizare.

Resturile alimentare si ale medicamentelor ingerate, ajunse in apele uzate, pot spune multe despre noi, inclusiv in ce cartier ne permitem sa locuim, arata un studiu din Australia, publicat in PNAS.

Pe parcursul saptamanii in care a avut loc recensamantul din 2016 in Australia, cercetatorii au prelevat probe de la 22 de centre de tratare a apelor uzate, pe care le-au examinat in vederea identificarii mai multor biomarkeri relevanti.

Ulterior, aceste probe au fost comparate cu informatiile furnizate de recensamant in ceea ce priveste aspecte ca nivelul chiriilor, ocuparea fortei de munca si nivelul de educatie pentru fiecare zona din care au fost ele colectate.

"Am aratat masura in care consumul unor substante chimice ca opioidele si drogurile ilegale este asociat cu factori de natura sociodemografica. De asemenea, am examinat substantele chimice care reflecta consumul de componente alimentare si am aratat ca diferentele dintre diete sunt asociate cu nivelul de educatie", spun oamenii de stiinta.

Mai exact, in zonele considerate mai bune, biomarkerii analizati au indicat in general o dieta mai sanatoasa. De exemplu, cercetatorii au gasit intr-un numar semnificativ mai mare metaboliti produsi de complexul de vitamine B, obtinute din dieta, nu din suplimente, in zonele cu chirii mai mari, cu locuitori cu un nivel mai ridicat al educatiei. De asemenea, au gasit aici concentratii mai mari de biomarkeri asociati cu consumul de fructe si legume proaspete si de cereale in cantitati mari.

Cercetarile au relevat si un consum mai mare de cafea in aceste zone cu un nivel de trai mai ridicat, in special de cafea macinata si de espresso, si mai putin de cafea instant.

Pe de alta parte, in zonele cu un statut socio-economic mai scazut, cercetatorii au gasit in cantitati semnificativ mai mari medicamente pentru tratarea depresiei, a durerilor cronice si a tensiunii arteriale.

Utilizarea apelor uzate pentru realizarea de studii epidemiologice nu este o practica noua, insa ele sunt folosite in general pentru studierea si monitorizarea consumului de medicamente si de droguri ilegale.

Studiul de fata arata ca aceasta poate fi totodata o modalitate de a studia sanatatea oamenilor in general si pentru a identifica zonele vulnerabile, sustin cercetatorii.

C.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10078 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanica

La noi nu se poate face studiul acesta,noi ne ***.m in fundul ***ților,in bude improvizate .

 

 

De ce nu-i muta "in zonele considerate mai bune" pe toti?!

?!

 

 

.....pai..........sa-i subventiuoneze!..........ca la noi.....

ce dreac!......

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor