Ziare.com

Felul in care tratam copiii le afecteaza dezvoltarea psihica si le decide durata de viata

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:30

   

Felul in care tratam copiii le afecteaza dezvoltarea psihica si le decide durata de viata
Felul in care tratam copiii le afecteaza dezvoltarea psihica, potrivit unui studiu realizat pe copiii din Romania.

Atunci cand medicii examineaza imaginile creierului copiilor expusi la traume, efectele acestor traume sunt la fel de vizibile ca si oasele fracturate privite intr-o radiografie, transmite WWLtv.com.

Aceste "cicatrici" vizibile pe creier le afecteaza copiilor comportamentul si modul in care gandesc, dar si felul in care se dezvolta somatic.

De asemenea, conform acestui studiu, coordonat de Dr. Stacy Drury, expert in psihiatrie si genetica, felul in care sunt tratati copiii poate influenta si durata de viata a acestora.

Acest studiu a inceput in anul 2000 si a fost realizat pe copiii din orfelinate din Romania.

"Inainte de acest studiu, in cazul orfanilor, nimeni nu putea spune cu certitudine daca cresterea intr-o familie adoptiva sau la un asistent maternal este mai buna decat cresterea intr-o institutie", explica Dr. Drury, de la departamentul de Psihologie pediatrica de laTulane, experta in asistarea copiilor expusi la experiente traumatice.

Dupa ce a contribuit la organizarea unui cadru familial ideal pentru orfanii plasati in grija asistentilor maternali, si dupa ce i-a ajutat pe acesti asistenti maternali sa-si dezvolte un tip de interactiune aproape ideal cu copiii, medicii au aflat o serie de informatii importante pentru toti parintii cu privire la dezvoltarea psihologica a copiilor.

Functiile cognitive ale copiilor s-au imbunatatit semnificativ, nu au mai existat semne de depresie, iar inteligenta si capacitatile de limbaj si vocabular s-au dezvoltat exponential.

"Copiii, in special cei mai mici, au nevoie de o relatie foarte personala cu asistentul maternal care trebuie sa se dedice micutilor. O astfel de relatie contribuie nu doar la dezvoltarea psihologica a copiilor ci si la cea biologica", a explicat Dr. Drury.

Apoi, intr-o alta etapa a studiului, medicii au examinat bagajul genetic al copiilor, concentrandu-se in special asupra ceasului biologic al fiecaruia, teleomerii din fiecare celula.

"Cu cat un copil si-a petrecut mai mult timp intr-un cadrul institutionalizat de ingrijire si crestere (orfelinat), cu atat are teleomerii mai scurti", ceea ce semnifica o varsta biologica mai mare si o mortalitate celulara mai rapida, conform studiului.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3859 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mda

ca sa ne lamurim si noi: carevasazica, daca copilul creste intr-un orfelinat i se schimba dimensiunea si structura cromozomilor ? (ca telomerul e o structura de baze terminala a cromozomului, care intr-adevar determina varsta biologica) deci ... care-i legatura intre viata in orfelinate si capacitatile ADN-polimerazei?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor