Creierul barbatilor are nevoie de mai multa odihna decat cel al femeilor

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 18:12
3250 citiri
Creierul barbatilor are nevoie de mai multa odihna decat cel al femeilor

Lucrarile cercetatoarei Adrianna Mendrek, de la Departamentul de Psihiatrie al Universitatii din Montreal, au dus la concluzia, in ceea ce priveste creierul femeilor, ca este mai activ decat cel al barbatilor.

Astfel, creierul barbatilor necesitata mai multa odihna pentru a se reface decat cel al femeilor, scrie Le Figaro

Creierul nu este niciodata in repaus total

Cercetatoarea a pornit de la o constatare banala, binecunoscuta de altfel, ca barbatilor li se intampla mai frecvent decat femeilor sa se complaca intr-un repaus total, in care nu numai ca nu desfasoara vreo activitate, dar nici macar nu incearca sa-si conceneze gandul asupra unei idei.

Aceasta "virtute", specifica barbatilor, are la baza necesitatea creierului barbatilor de a-si crea mai frecvent un moment de odihna. S-a observat ca functia neurologica este mai activa in creierul femeilor decat in cel al barbatilor, chiar si in momentele de relaxare.

Fireste, aceasta nu inseamna ca activitatea cerebrala a femeilor nu cunoaste odihna. In fapt, creierul uman nu-si inceteaza activitatea in tot timpul vietii, dar intensitatea activitatii nu este constanta.

Problema se pune numai in ceea ce priveste nivelul de relaxare si, sub acest aspect, sistemul neurologic al barbatilor impune o odihna mai buna si mai indelungata.

Cercetatoare canadiana a explicat ca, desi observatia este certa, ea necesita experimente de durata pe loturi reprezentative si cercetari mai aprofundate, pentru explicarea si detalierea fenomenului, care merita atentia specialistilor.

Testele confirma ipotezele

Specialista in schizofrenie Adrianna Mendrek a explicat ca, in prezent, face investigatii de specialitate, fiind in curs elaborarea unui studiu din care vor rezulta diferentele de comportare ale barbatilor si femeilor in ceea ce priveste aceasta grava boala.

Asemenea diferente nu au fost luate pana in prezent in calculul specialistilor. Pentru confirmarea celor sustinute, cercetatoarea a testat 42 persoane sanatoase, barbati si femei, pe care le-a pus sa faca un exercitiu de rotatie mentala a unui obiect tridimensional, facandu-li-se masuratori pe baza de rezonanta magnetica.

Experimentul prevedea repetarea testului de mai multe ori. Intre doua reprize, cei testati erau lasati sa se relaxeze. Masuratorile au aratat ca, in timpul relaxarii, barbatii erau complet detensionati, in timp ce creierul femeilor, fara o solicitare din exterior, se manifesta activ, pregatindu-se pentru testarea urmatoare.

Desi convinsa cu privire la comportamentul celor doua categorii de creiere umane, cercetatoarea este totusi prudenta in ceea ce priveste interpretarea cauzelor care o determina.

Exista si alte ipoteze

Pe de alta parte, psihologul Serge Ginger, personalitate marcanta in domeniu si autor al multor studii de specialitate, remarca de asemeni deosebiri biologice intre sistemul neurologic al femeilor si cel al barbatilor, dar le interpreteaza ca rezultat al selectiei naturale, desfasurata in timp, poate de un milion de ani.

In opinia sa, diferentele sunt de natura strict biologica. Ele se afla in corelare cu conditiile de viata ale familiei preistorice si la vicisitudinile la care era expusa.

Forta barbatului era solicitata mai mult sub aspect fizic, atunci cand isi apara familia in fata atacatorilor, vanand, ca sa procure hrana familiei. Creierul, supus intens in timpul acestor solicitari, impunea perioade frecvente de relaxare. In schimb, creierul femeii se forma pentru activitatile casnice, care, prin natura lor, solicita odihna in mai mica masura si mai rar.

Cercetarile continua

Formulandu-si punctul de vedere, cercetatoarea Adrianna Mendrek a declarat presei: "Nu avem deocamdata criterii sigure sa apreciem in ce masura intervine presiunea sociala si in ce masura intervin hormonii biologici. Cert este ca, in societatea actuala, femeile sunt dominate de mai multe griji imediate decat barbatii si au de gestionat un alt orizont decat al lor. Ca urmare, rezultatele observate nu le consider deloc surprinzatoare".

In cadrul studiului, au fost facute si unele masuratori privind nivelul de estrogen si testogen. Se asteapta ca rezulatele finale sa clarifice rolul a ceea ce cercetatoarea numeste "presiune sociala" si rolul parametrilor functionali ai organismului.

Cu mentiunea ca diferentele privind necesitatea de relaxare a creierului uman nu conditioneaza neaparat diferentieri privind inteligenta, experimentele continua inca la nivelul specialistilor. Este greu de anticipat cand se vor da publicitatii concluzii certe.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#creier barbati, #creier femei, #creier odihna, #creier activitate, #diferente creier barbat femeie , #studii